Πετρέλαιο

Η πειρατία απειλεί την υπεράκτια αποθήκευση πετρελαίου - Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Η πειρατία απειλεί την υπεράκτια αποθήκευση πετρελαίου - Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι
Ο Κόλπος της Γουινέας, ένας βασικός κόμβος παραγωγής που περιβάλλεται από οκτώ χώρες εξαγωγής πετρελαίου στη Δυτική Αφρική

Καθώς οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν μια ιστορική πτώση στις τιμές του αργού, η αύξηση της πειρατείας είναι επίσης έτοιμη να απειλήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού του μαύρου χρυσού και την υπεράκτια αποθήκευσή του.
Όπως αναμεταδίδει το CNBC, το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση της πειρατείας σε όλο τον κόσμο, με 47 επιθέσεις σε σύγκριση με 38 για την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (IMB).
Ο Κόλπος της Γουινέας, ένας βασικός κόμβος παραγωγής που περιβάλλεται από οκτώ χώρες εξαγωγής πετρελαίου στη Δυτική Αφρική, έχει αναδειχθεί ως ένα παγκόσμιο καυτό σημείο, αντιπροσωπεύοντας 21 επιθέσεις μέχρι στιγμής φέτος και το 90% όλων των απαγωγών στη θάλασσα το 2019.
«Αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως το 2020 και το 2021, καθώς οι περιφερειακές δυνάμεις ασφαλείας σε ολόκληρη την ήπειρο και η έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού, εξακολουθούν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πειρατεία» δήλωσε ο Alexandre Raymakers, ανώτερος αναλυτής της Αφρικής στο Verisk Maplecroft. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι: «Η προοπτική διεθνούς βοήθειας είναι εξίσου απομακρυσμένη καθώς οι διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές αποφεύγουν τον Κόλπο της Γουινέας. Οι φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις εξαγωγικές διαδρομές και το αυξημένο κόστος, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα λύτρα για την απελευθέρωση των πληρωμάτων».

Κίνδυνοι για τη βιομηχανία πετρελαίου

Εταιρείες κολοσσοί όπως Shell, η ExxonMobil, η Total, η Chevron και η Eni που λειτουργούν εκτός της Γκαμπόν, της Ισημερινής Γουινέας και της Νιγηρίας κινδυνεύουν ιδιαίτερα να βιώσουν σποραδικές αλλά εξαιρετικά διαταραγμένες περιπτώσεις πειρατείας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αν και πολλοί εξ’ αυτών έχουν αναπτύξει μεθόδους αυτοπροαστασίας, οι μικρότερες σε εμβέλεια εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε ο Raymakers.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης