Πετρέλαιο

Άνοδος πάνω από 20% για το αργό στα 16 δολάρια το βαρέλι

Άνοδος πάνω από 20% για το αργό στα 16 δολάρια το βαρέλι
Περισσότερο από 50% κέρδισε σε δύο ημέρες από το χαμηλό ρεκόρ
Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο άνω του 20% την Πέμπτη 23.4.2020, καθώς η αγορά παρακολουθούσε τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής και τις αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν.


Το West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, αυξήθηκε 22% ή 3,08 $, στα 16,86 $ ανά βαρέλι. Το brent, διαπραγματεύθηκε 6,2% υψηλότερα στα 21,65 $ ανά βαρέλι.

Την Τετάρτη, το WTI σημείωσε άνοδο 19,1% - μία από τις καλύτερες ημέρες του σε νέο ρεκόρ . Σε μόλις δύο ημέρες, από την τιμή διακανονισμού της Τρίτης 11,57 $ έως το υψηλό της συνεδρίασης της Πέμπτης στα 18,24 $, το WTI κέρδισε το 57%.

Δεδομένης της πτώσης του πετρελαίου πάνω από 70% φέτος, ένα μικρότερο κέρδος, φυσικά, τώρα αντιπροσωπεύει μια πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία κίνηση.

Η άνοδος τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την απειλή του Προέδρου Donald Trump ότι οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν» τα ιρανικά πυροβόλα όπλα που παρενοχλούν αμερικανικά πλοία στον πλούσιο σε πετρέλαιο Περσικό Κόλπο, δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.

Υπήρχε επίσης αισιοδοξία στην αγορά ότι με τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή και να κλείνουν τα φρεάτια. Οι ρυθμιστικές αρχές της Οκλαχόμα δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να κλείσουν πηγάδια χωρίς να αφαιρέσουν μισθώσεις, κάτι που όπως είπε ο Tonhaugen προκάλεσε «ανακούφιση για τους παραγωγούς που θέλουν να μειώσουν κάποια παραγωγή αλλά δίσταζαν λόγω κανονιστικών συνεπειών».

Ωστόσο, η ισχύς του πετρελαίου τις τελευταίες δύο μέρες δεν έκανε τίποτα για να καταστρέψει την τεράστια απώλεια 75% του αργού φέτος, καθώς η πανδημία του ιού κοροναϊού έσπασε περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.

Στις αρχές του έτους, η WTI διαπραγματεύτηκε πάνω από 60 $.

Τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην ιστορία, το WTI βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι γεμίζουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης