Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Λογαριασμός στην ΤτΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης από έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων

ΥΠΕΝ: Λογαριασμός στην ΤτΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης από έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων
Σύμφωνα με την κατανομή του 2019, για σχετικά έργα και δράσεις θα διατεθεί το 6% των εσόδων
Το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ.. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός ανοίχτηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης τα κονδύλια που θα συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΚΥΑ, ο λογαριασμός θα «πιστώνεται με τα ανά έτος καθοριζόμενα έσοδα από πλειστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον ΔΑΠΕΕΠ».

Περί τα 30,5 εκατ. ευρώ διαθέσιμα φέτος

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων των δικαιωμάτων για το έτος 2019, το 6% των εσόδων διατίθεται για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, όπως αναφερόταν στη σχετική υπουργική απόφαση που υπογραφόταν από τον υπουργό ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Γ. Θωμά, το ποσό αυτό θα διατεθεί στο ΥΠΕΝ σε ειδικό λογαριασμό που θα συσταθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εν λόγω ποσοστό αναλογεί σε περίπου 30,5 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών του περσινού έτους. Ένα κονδύλι που το υπουργείο Ενέργειας έχει στη διάθεσή του να αξιοποιήσει για δράσεις προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει φιλόδοξους για τα ελληνικά δεδομένα στόχους για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, καθώς προβλέπει ότι το 1 στα 3 οχήματα που θα πωλούνται το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης