Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman Sachs: Το Eurogroup θα επιμείνει στα δάνεια από τον ESM, με ήπιους όρους

tags :
Goldman Sachs: Το Eurogroup θα επιμείνει στα δάνεια από τον ESM, με ήπιους όρους
Μην περιμένετε απόφαση για την έκδοση corona bond από το Eurogroup, σύμφωνα με την Goldman Sachs
Το Eurogroup θα αποφασίσει τελικά ήπιους όρους για δάνεια από τον ESM και εγγυήσεις από την ΕΤΕπ, με το σύστημα ανεργίας SURE και τα κεφάλαια διάσωσης να αφήνονται στους ηγέτες της ΕΕ για να αποφασίσουν.
Αυτό εκτιμά η Goldman Sachs ενόψει τους σημερινού Eurogroup, επισημαίνοντας ότι θα βρεθεί σύντομα μια συμφωνία κοντά στη γαλλογερμανική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό των προϋποθέσεων δανεισμού του ESM, πιθανώς μόνο βάσει εκ των προτέρων δεσμεύσεων για τη διάθεση κεφαλαίων στα μέτρα για τον COVID-19.
Το Eurogroup μπορεί να προτείνει τόσο το πρόγραμμα ανεργίας SURE όσο και ένα κοινό ταμείο διάσωσης, αλλά αυτά τα ζητήματα θα απαιτήσουν αποφάσεις από τους αρχηγούς των κρατών στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει μια πιθανή απόφαση του Eurogroup.

Εάν συμφωνηθεί, τα μέτρα αυτά θα αρκούσαν για να μειωθούν τα spreads των κρατών;

Ίσως βραχυπρόθεσμα, απαντά η Goldman Sachs.
Αλλά όχι μακροπρόθεσμα.
Κατά την άποψή της, θα χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις προς την κατανομή των δημοσιονομικών κινδύνων, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να σταθεροποιήσουν το χρέος τους.
Τα βήματα προς την αντιμετώπιση της ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή μπορεί να είναι η πιο ελπιδοφόρα εφικτή επιλογή.
Επί της ουσίας, τα περιθώρια διακύμανσης των κρατικών ομολόγων δεν είναι ιδιαίτερα ευρεία και, κατά την άποψή της, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα θα συμβάλουν στη συγκράτηση των κινδύνων βραχυπρόθεσμα, η βιώσιμη συμπίεση θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη στήριξη της ΕΚΤ αλλά από μια στροφή προς την περιοχή.
Αυτό συμβαίνει επειδή, χωρίς τέτοια στήριξη, χώρες όπως η Ιταλία είναι απίθανο να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους από μόνες τους.
Image
Οι πιστωτικές γραμμές του ESM και η συνακόλουθη απελευθέρωση του OMT (η απεριόριστη εκδοχή των αγορών της ΕΚΤ, η οποία εξαρτάται σήμερα από μια πιστωτική γραμμή ESM), είναι ένας ισχυρός συνδυασμός αντιμετώπισης κρίσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο να χάσει η πρόσβαση στην αγορά ένας κρατικός εκδότης.
Ωστόσο, η στήριξη του ESM που εξετάζεται επί του παρόντος είναι περιορισμένη σε μέγεθος και θα υποτάξει μόνο το υφιστάμενο εμπορεύσιμο χρέος.
Επιπλέον, δεδομένου ότι τα μέτρα βασίζονται μόνο σε περιορισμένες μεταφορές ή / και δάνεια, η επιβάρυνση του χρέους παραμένει στους εθνικούς προϋπολογισμούς και επομένως τα μέτρα αυτά δεν θα αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες ευπάθειες που απορρέουν από την αύξηση του χρέους σε μια κατακερματισμένη αγορά κρατικών ομολόγων.
Κατά την άποψή της, μόνο μια στροφή προς σαφέστερη κατανομή των κινδύνων θα συμπιέσει βιώσιμα τα κρατικά spread, για παράδειγμα μέσω της πρότασης του ταμείου διάσωσης ή των «coronabonds».
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτό είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα, και έτσι μια πετυχημένη λύση στο εγγύς μέλλον θα είναι το πρόγραμμα ανεργίας SURE.
Μολονότι περιορίζεται στην κρίση COVID-19 και εξακολουθεί να βασίζεται σε δάνεια και όχι σε μεταβιβάσεις, το σύστημα SURE είναι ένα εφικτό - αν και μικρό - βήμα προς ένα μόνιμο μηχανισμό ασφάλισης ανεργίας σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Επιπλέον, τα εν λόγω δάνεια θα υποστηριχθούν από περιορισμένες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, η οποία συνεπάγεται αρκετή - αλλά όχι από κοινού - ευθύνη για το μερίδιο του ΑΕΠ κάθε χώρας, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο αποδεκτή από άλλες πιο ανοικτές δεσμεύσεις.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης