Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΥΠΕΝ: "Πράσινο φως" στην ΑΕΠΟ της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική

ΥΠΕΝ:
Η υπουργική απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη συμβασιοποίηση του έργου

Στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε σήμερα (6/4) με απόφαση του ΥΠΕΝ, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική – Κρήτη.
Υπενθυμίζεται πως στην δεδομένη χρονική στιγμή, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην όλη αυτή διαδικασία, δεδομένου ότι η ΑΕΠΟ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου.

Η διασύνδεση  λαμβάνει χώρα μέσω υπόγειου/υποβρύχιου/εναέριου καλωδιακού συστήματος Συνεχούς Ρεύματος (ΣΡ) υπερυψηλής τάσης και περιλαμβάνει γραμμή μεταφοράς (ΓΜ) υπερυψηλής τάσης (±500 kV) συνεχούς ρεύματος (ΣΡ), υψηλής και υπερυψηλής τάσης (150 kV και 400 kV) εναλλασσόμενου ρεύματος (ΕΡ), η οποία διέρχεται υπογείως, εναερίως και υποβρυχίως, συνολικού μήκους περίπου 420 km.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων το ΥΠΕΝ, η ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου Κρήτης με την Αττική αποτελεί μεγάλο ενεργειακό έργο υποδομής της χώρας και γενικότερης σημασίας για την οικονομία της, διότι σχετίζεται πρωτίστως με την επάρκεια της νήσου αυτής σε ηλεκτρική ενέργεια μετά το έτος 2020. Συνεπώς, η υλοποίησή του επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ηλέκτριση της «μικρής» διασύνδεσης εντός 2020

Εν τω μεταξύ με γοργούς ρυθμούς προχωρεί και η κατασκευή του έργου της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνεδσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο εφέτος. Στόχος είναι η ηλέκτριση του καλωδίου εντός του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι δεν ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου σε θαλάσσιο βάθος άνω των 1000 μέτρων. Υπολογίζεται ότι η πόντιση θα γίνει τον Σεπτέμβριο αφού η διαδικασία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τον κυματισμό.
Πάντως από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ εκφράζεται εμπιστοσύνη στους αναδόχους του έργου δηλαδή την ιταλική Prysmian και την Ελληνικά Καλώδια, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία σε δύσκολα και απαιτητικά έργα.


Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης