Τα θετικά σημάδια για την Ευρώπη αφορούν την βελτίωση της εικόνας της Ιταλίας, ενώ στις ΗΠΑ οι απώλειες έχουν ξεπεράσει τους 5.000 με συνολικά κρούσματα τα 930.000.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιστρέψει στην Ασία. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της JP Morgan εκφράζει την άποψη ότι η αγορά πρέπει να ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα επίθεσης του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, άλλοι επενδυτές εκφράζουν την άποψη ότι ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, η αγορά έχει δώσει σήματα τοποθετήσεων.
Ο EuroStoxx 600 κινείται σε οριακά επίπεδα με τις μετοχές κλάδου του αερίου και του πετρελαίου να σημειώνουν ανάκαμψη της τάξης του 4%. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Shell και η Acer BP.
Οι αναλυτές αναμένουν μείωση του ρυθμού των κερδών του S&P κατά 5,2% σύμφωνα με την Fakset. Παράλληλα, οι εισηγμένες θα λάβουν παράταση για να υποβάλλουν τις λογιστικές τους καταστάσεις από την Wall.
Την ίδια ώρα η UBS προειδοποιεί για μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ αποτελεσμάτων στοιχείων και τιμών μετοχών, την μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια. Για το πρώτο τρίμηνο, 84 αρνητικές αναθεωρήσεις έχουν καταγραφεί για τον S&P 500 σύμφωνα με την Refnitiv.
Η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη στην παρούσα φάση αναφέρει η UBS η οποία προβλέπει ότι για το α’ τρίμηνο του 2020 η κερδοφορία ανά μετοχή για τον S&P 500 θα περιοριστεί στα 140 δολάρια από 170.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων
Παράλληλα, σύμφωνα με την Berenberg, η ευρωπαϊκή οικονομία μετά από μια βαθιά υφεσιακή τάση που εκδηλώνεται λόγω του coronavirus, θα αρχίσει να βλέπει σταδιακή ανάκαμψη. Θα χρειαστεί δύο χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης που ήταν πριν το coronavirus.
Επιπλέον, το γερμανικό συμβούλιο για την οικονομία προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει για το 2020 ύφεση 5,4%. Αυτό είναι το ακραίο τους σενάριο. Η εκτίμηση του είναι ότι η ομαλοποίηση θα αρχίσει να γίνεται μέσα στο καλοκαίρι και η ανάκαμψη θα μπορεί να είναι του 3,7% το 2021 με ύφεση 2,8% το 2020 (βασικό σενάριο).
Μεγάλες απώλειες αναμένονται για τμήματα της βιομηχανίας και μικρότερες για τον τομέα ενέργειας και ύδρευσης. Καθόσον η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνουν στην λογική του «whatever it takes», θα περιοριστούν τα ρίσκα για δευτερογενείς επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον χρηματοοικονομκό και πολιτικό τομέα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Για την βιομηχανία, οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε διασπορά των αλυσίδων τροφοδοσίας και θα αυξήσουν τα αποθέματα. Οι ανάγκες για δημοσιονομική επέκταση και μεγαλύτερες δαπάνες στον τομέα της κοινωνικής υγείας, μπορεί να καταστούν καταλύτες για κέρδη στην παγκόσμια προσφορά.
Παράλληλα, σημείωσαν πως αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μητέρα νέων καινοτομιών σε πολλούς τομείς από την αποτελεσματικότερη χρήση του εργασιακού δυναμικού μέχρι την επικοινωνιακή τεχνολογία. Την ίδια ώρα, βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Anthony Fauci σημείωσε ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία για το φάρμακο κατά του COVI-19, το οποίο θα οδηγήσει στην απόλυτη αλλαγή των όρων παιχνιδιού. Η διανομή του όμως θα χρειαστεί 12-18 μήνες.
www.worldenergynews.gr