Δεν έδειξε σημάδια συμβιβασμού η Σαουδική Αραβία ως προς τις προτάσεις του Trump για να μην καταρρεύσουν οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αναμεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τον μήνα αυξάνοντας την προσφορά σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Μέχρι στιγμής, το Ριάντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο, εφόσον οι κορυφαίοι παραγωγοί του κόσμου – συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικάνων – συμφωνήσουν για μείωση της παραγωγής.
Αναφορικά με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, το brent σημειώνει πτώση της τάξεως 4,78% στα 25 δολ./βαρέλι και το αργό υποχωρεί 0,88% στα 20,30 δολ./βαρέλι.
Η στάση της Ρωσίας
Από την πλευρά της η Ρωσία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνοντας σημάδια συμφιλίωσης, λέγοντας ότι θα απέχει από μια σημαντική αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, δεν έχει προτείνει κάποια συγκεκριμένα μέτρα για να υποστηρίξει τη θεωρητική της θέση.
Το κίνητρο του Trump
H κίνηση του Trump για να συμφιλιώσει Σαουδική Αραβία και Ρωσία, εδράζεται στον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού ηγέτη επιχείρησε προ ημερών να στηρίξει την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών τροφοδοτώντας τις δεξαμενές του αμερικανικού κράτους με αγορές πετρελαίου από μικρές αμερικανικές βιομηχανίες. Είχε, άλλωστε, ζητήσει και 3 δισ. δολάρια για τη στήριξη του κλάδου στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων άνω των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε προ ημερών το Κογκρέσο. Το αίτημά του όμως αυτό απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση στην αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών και μόνο κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες να διακόψουν κάθε δραστηριότητα 59 γεωτρύπανα στις ΗΠΑ.
Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας πως το 2018 οι ΗΠΑ ναδείχθηκαν πρώτη δύναμη στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου, υπερβαίνοντας τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη που σημείωσε η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, είναι εύκολο να αποκωδικοποιήσουμε την Στάση του Ριάντ.
Πτώση της ζήτησης
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, συνήθως περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πιθανότατα θα μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο. Βέβαια ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια ασφαλής τοποθέτηση, καθώς ο εν εξελίξει κορωνοϊός καλπάζει με άγνωστο το εύρος των έμμεσων και άμεσων συνεπειών του στην αγορά. Αυτά υποστήριξε ο Chris Bake, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vitol.
Υπενθυμίζεται πως υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 200.000 έως 300.000 βαρέλια ημερησίως βραχυπρόθεσμα και κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στο εγγύς μέλλον.
«Η βιομηχανία θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής», δήλωσε η Darya Kozlova, επικεφαλής των υπηρεσιών ρύθμισης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βελγική Consulting με έδρα τη Μόσχα.
Δείτε ΕΔΩ τι έγραφε το WEN για τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας
www.worldenergynews.gr