Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 10 τρισ. δολ. οι πράσινες επενδύσεις μέχρι το 2050 – Crash test για την κλιματική αλλαγή η «βουτιά» του πετρελαίου

Στα 10 τρισ. δολ. οι πράσινες επενδύσεις μέχρι το 2050 – Crash test για την κλιματική αλλαγή η «βουτιά» του πετρελαίου
Είναι ένα καλό timing να τερματιστούν οι επιδοτήσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων

Άκρως ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια αγορά, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις πράσινες επενδύσεις και πως θα αντιμετωπιστεί η βουτιά που σημειώθηκε στις τιμές του μαύρου χρυσού.

Σύμφωνα με το Bloomberg NEF, οι επενδύσεις μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 10 τρις δολ και το ερώτημα που ανακύπτει από τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι η αντίδραση των επενδυτών στην όλη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Μπορεί ίσως να αποδειχτεί ένα ακόμη βήμα σε μια πιο μακροπρόθεσμη τάση να τερματιστεί η εξουσία του πετρελαίου.

Το αισιόδοξο σενάριο

Ίσως υπάρξουν θετικές συνέπειες για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι μια πιο ώριμη βιομηχανία από ό, τι πριν από πέντε χρόνια. Έχει προσελκύσει αρκετούς επενδυτές για την οικοδόμηση έργων που μπορούν να ανταγωνιστούν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, η έρευνα πετρελαίου καθίσταται όλο και λιγότερο βιώσιμη από οικονομική άποψη, με αυξημένο κίνδυνο ότι ακόμη και τα έργα που προχωρούν, δεν παράγουν πλέον καλές αποδόσεις.

«Τώρα δεν έχει νόημα να μειώσετε την επένδυσή σας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εάν η τιμή του πετρελαίου διακοπεί. Είναι πιο λογικό να μειώσετε την επένδυσή σας σε πετρέλαιο», δήλωσε ο Mark Lewis, επικεφαλής της βιωσιμότητας της BNP Paribas Asset Management.

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου προσφέρουν έναν λόγο για να λάβουν σοβαρά υπόψη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεδομένου ότι είναι ένα καλό timing να τερματιστούν οι επιδοτήσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων.

Το παράδειγμα της Ινδίας

Μεταξύ 2014 και 2016, όταν το πετρέλαιο έφτασε κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι η Ινδία μείωσε τις ετήσιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων από 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια και αύξησε ακόμη και τους φόρους κατανάλωσης.

Ορισμένα από τα χρήματα που αντλήθηκαν μεταφέρθηκαν σε επιχορηγήσεις ανανεώσιμης ενέργειας, αφού έθεσαν φιλόδοξο στόχο την ανάπτυξη μέχρι το 2022 περίπου 175 GW κυρίως ηλιακής και αιολικής ενέργειας - περίπου το διπλάσιο της παραγωγικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου αποδυναμώνει την ικανότητα της βιομηχανίας σχιστόλιθου να αντλείται με κέρδος και ακόμη και ωθεί ορισμένους από τους παραγωγούς σε πτώχευση. Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen διπλασίασε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, παρά την εμφάνιση των αποκαλούμενων «απρόβλεπτων προκλήσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης