Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανάβει ο πόλεμος του πετρελαίου - Η Rosneft θα αυξήσει την παραγωγή τον Απρίλιο

Ανάβει ο πόλεμος του πετρελαίου - Η Rosneft θα αυξήσει την παραγωγή τον Απρίλιο
Η Goldman αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς συμφωνία για το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες

Εντείνεται ο πόλεμος στην αγορά πετρελαίου καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, η Rosneft θα αυξήσει την παραγωγή από τον Απρίλιο.
Αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι δεν κάνουν πίσω στις μέχρι τώρα επιλογές τους να κρατήσουν ανταγωνιστική και επιθετική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη ξεκίνησε σκληρό πόλεμο τιμών.
Σύμφωνα με τη Goldman, η εξέλιξη αυτή είναι αντίστοιχη με το σοκ που υπέστη η ζήτηση το α’ τρίμηνο του 2009 και κατά την εκτίμηση του Οίκου, για το β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 η τιμή του brent θα κυμανθεί στα 30 δολ./βαρέλι.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων και χρεωκοπιών που θα δημιουργηθούν, οι τιμές να πέσουν στα 20 δολ./βαρέλι.

Η εκτίμηση της Goldman

Η Goldman αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς συμφωνία για το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες.
Παρά ταύτα το βασικό της σενάριο είναι ότι τέτοιο deal δεν θα υπάρξει, παρά μόνο εάν οι τιμές καταρρεύσουν περεταίρω.
Ο βασικός κλάδος που θα πληγεί είναι ο σχιστολιθικός των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα θα είναι οι εταιρείες του κλάδου να μειώσουν παραγωγή και να πληγούν οικονομικά, καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Παρά το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί το β’ τρίμηνο, στο γ’ τρίμηνο θα μειωθεί κατά 75.000 bpd και στο δ’ θα αυξηθεί κατά 250.000 bpd.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποτρέψει την διαμόρφωση πλεονάσματος 1,2 βαρέλια ανά ημέρα (bpd) κατά το τρίμηνο οδηγώντας τα αποθέματα υψηλότερα αυτών του 2016 και την τιμή του brent να σταθεροποιείται στα 30 δολ/βαρέλι.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης