Ενέργεια

Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την απεμπλοκή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα

Τροπολογία του ΥΠΕΝ για την απεμπλοκή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η τροπολογία κατατέθηκε στο στο νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»

Τροπολογία που αίρει τις επιπτώσεις από την ένταξη της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως είχε γράψει το worldenergynews, η ένταξη της ΕΧΕ στο μητρώο από την ΕΛΣΤΑΤ διακυβεύονταν οι δεσμευτικοί στόχοι της χώρας για τη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς που θα υποκαταστήσει το σημερινό, τους οποίους υλοποιεί το ΕΧΕ και μάλιστα με δεσμευτικές προθεσμίες και την απειλή προστίμων από τη ΡΑΕ με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας μόλις στις 31 Ιανουαρίου. Έτσι, με την προωθούμενη ρύθμιση προβλέπεται για την ΕΧΕ και τις θυγατρικές της ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου, το οποίο διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» αποσαφηνίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της  εταιρείας «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ» και των  άμεσα θυγατρικών της, όπως η «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ».

Η εταιρεία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ» συνεστήθη ως ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή, ενδεικτικά  διαθέτει αυτονομία σε θέματα λήψης αποφάσεων ως προς την άσκηση της δραστηριότητάς της, σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις προβλέπονται στον ιδρυτικό της νόμο και για τη θυγατρική της «Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας ΑΕ».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης