Ενέργεια

Bloomberg: Η Ευρώπη θα αναθεωρήσει έως τον Σεπτέμβριο τον στόχο του 2030 για τη μείωση των εκπομπών

Bloomberg: Η Ευρώπη θα αναθεωρήσει έως τον Σεπτέμβριο τον στόχο του 2030 για τη μείωση των εκπομπών
Στις αλλαγές θα περιλαμβάνεται και αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση των εκπομπών αερίων αναμένεται να αναθεωρήσουν τον στόχο του 2030 μέχρι το Σεπτέμβριο και μπορεί να προτείνει σκλήρυνση του στόχου σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει τον σημερινό στόχο τουλάχιστον κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 βρίσκεται σε σχέδιο νόμου που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη. Θα ενισχύσει έναν νέο στόχο της ουδετερότητας του κλίματος μέχρι το 2050, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος στον κόσμο για την εξάλειψη των εκπομπών, δεσμεύθηκε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του στόχου του 2030 σε ποσοστό έως και 55%.

Αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών 

Όταν η Επιτροπή κρίνει ότι είναι απαραίτητο να τροποποιήσει αυτόν τον στόχο, υποβάλλει προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη στο Συμβούλιο της ΕΕ, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg.
Η Πράσινη Συμφωνία και οι στόχοι της θα επηρεάσουν τα πάντα, από τη γεωργία μέχρι το εμπόριο και την παραγωγή ενέργειας. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους, η Επιτροπή σκοπεύει να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τις εκπομπές ώστε να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο.

Πρωτοπορία στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Με την Ευρώπη να φιλοξενεί τον επόμενο γύρο συνομιλιών για το κλίμα τον ΟΗΕ τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, μια πιθανή πρόταση για την ενίσχυση του στόχου για το κλίμα του 2030 θα κρατήσει την ΕΕ στην πρώτη θέση της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα απευθύνει επίσης έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τεθεί ο στόχος του 55% στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το κλίμα πριν από τη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως COP 26.

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023 και «ανά πενταετία στη συνέχεια», η πρόταση ζητεί την αναθεώρηση της προόδου των κρατών μελών, ενδεχομένως αναθεωρώντας την πορεία προς την επίτευξη του στόχου του 2050. Η πενταετής περίοδος είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της παγκόσμιας συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης