Χρηματιστήριο & Αγορές

Sell off στη Wall, πάνω από 1000 μονάδες έχασε ο Dow, στο -3,5% - Με απώλειες 4,73% ο S&P 500 Εnergy

Sell off στη Wall, πάνω από 1000 μονάδες έχασε ο Dow, στο -3,5% - Με απώλειες 4,73% ο S&P 500 Εnergy
Μεγάλες παγκόσμιες απώλειες στα χρηματιστήρια λόγω κορωνοϊού - Σημαντικές ρευστοποιήσεις στην Wall Street
Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street τη Δευτέρα 24/2/2020, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων κοροναϊού εκτός της Κίνας σημείωσε άνοδο, προκαλώντας φόβους για μια παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας από την εξάπλωση του ιού.

Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 1.031 μονάδες ή 3,56% και έκλεισε στις 27961,07 μονάδες.
Ο S & P 500 υποχώρησε 3,35% στις 3225,91 μονάδες.
Ο S & P 500 energy sector υποχώρησε 4,73% στις 386,72 μονάδες.
Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 3,71% στις 9221,28 μονάδες.
Ήταν η μεγαλύτερη υποχώρηση του Dow από τον Φεβρουάριο του 2018 ενώ έχασε και τα κέρδη του 2020.

Oι ενεργειακές Exxon (-4,07%) και Chevron (-3,94%) πρωταγωνίστησαν στην πτώση.

"Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι εντελώς κλειστή. Οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμοι εύκολα για τις αγορές  ", δήλωσε ο Larry Benedict, Διευθύνων Σύμβουλος του The Opportunistic Trader, προσθέτοντας ότι μια διόρθωση 10% έως 15% μπορεί να αρχίσει.
Είπε επίσης ότι ορισμένοι τομείς της αγοράς, ιδίως οι μεγάλες κεφαλαιακές μετοχές τεχνολογίας, φαίνονται να είναι υπερτιμημένες. "Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που έρχονται" συμπλήρωσε.




Image


Στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού η Wall Street


Το βλέμμα των επενδυτών είναι σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πανδημία που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.626 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς σήμερα Δευτέρα 24/2 ανακοινώθηκαν οι θάνατοι δύο ακόμα ανθρώπων, ενός 84χρονου και ενός 88χρονου που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.
Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία μετρά 6 νεκρούς και τουλάχιστον 229 κρούσματα, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
ο οποίος ναι μεν ξεκίνησε από την Κίνα και την πόλη Ουχάν, ωστόσο πλέον έχει καταστεί διεθνές ζήτημα, με την αύξηση των κρουσμάτων να δημιουργεί φόβους για ξέσπασμα πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, με άγνωστες επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην οικονομία διεθνώς.
Την Κυριακή, η Σεούλ αύξησε τα επίπεδα συναγερμού για τον ιό στο ανώτατο επίπεδο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 750 - καθιστώντας τη Νότια Κορέα τη Δεύτερα πιο επηρεασμένη χώρα του κόσμου μετά την Κίνα.
Στην Ιταλία, τα κρούσματα, με επίκεντρο τον βορρά της χώρας, έχουν ξεπεράσει τα 200.
Την άποψη ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν όλες τις επιλογές ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
«Δεν θα σχολιάσω τη νομισματική πολιτική, αλλά προφανώς οι κεντρικοί τραπεζίτες θα εξετάσουν διάφορες επιλογές καθώς ο κορωνοϊός έχει αντίκτυπο στην οικονομία» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε δύο με τρεις εβδομάδες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο CNBC, είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με την οικονομική επίδραση της επιδημίας αυτή τη στιγμή.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ακόμα τρεις με τέσσερις εβδομάδες γιασ να δούμε πως αντιδρά ο κορωνοϊός, μέχρι να έχουμε στατιστικά δεδομένα» τόνισε.
Στην εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που βρίσκονται ήδη στα χαμηλά του 2016, θα παρουσιάσουν περαιτέρω υποχώρηση, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Βλέπω ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να δοκιμάζουν το 1,3%, τα χαμηλά ρεκόρ του 2016 και ενδεχομένως να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Όσον περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση (σσ. επιδημία του κορωνοϊού) τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ντόμινο συνεπειών και στην ανάπτυξη» επισημαίνει ο Prashant Newnaha από τη TD Securities.
Σήμερα (24/2/2020) οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν πέντε μονάδες βάσης στο 1,42%, το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούλιο του 2016, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία για την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκτός της Κίνας.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ράλι οδηγείται από τους Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν αμερικανικά ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.
«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι σχετικά με τον ιό επηρεάζουν περισσότερο τους Ασιάτες επενδυτές, οι οποίοι είναι πιο κοντά το πρόβλημα σε σχέση με τους επενδυτές στις ΗΠΑ» επισημαίνει αναλυτής της Morgan Stanley.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία παιδικών ειδών ρουχισμού Carter’s ανακοίνωσε κέρδη για το δ΄ τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Οι πωλήσεις ωστόσο ήταν αντίστοιχες των εκτιμήσεων, με την εταιρεία να αυξάνει το μέρισμά της κατά 20%.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 125,1 εκατ. δολάρια ή 2,82 δολάρια ανά μετοχή από τα 130,6 εκατ. δολάρια ή 2,83 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν 1,1% στα 2,81 δολάρια, από τις εκτιμήσεις για 2,89 δολάρια.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,3% στα 1,10 δισ. δολάρια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.
Η εταιρεία αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμα στα 60 σεντς ανά μετοχή από τα 50 σεντς, ενώ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 500 εκατ. δολαρίων, επιπλέον του εναπομείναντος ποσού των 172 εκατ. δολαρίων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Σοβαρές πιέσεις στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, ο οποίος έκλεισε στις 23.427,19 μονάδες με πτώση 5,43%.
Μεγάλη είναι η πτώση για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να καταγράφει -4,7%, την Banco Bpm στο -5%, τη Unicredit να καταγράφει απώλειες 3,5% και την UBI Banca στο -4%.
Στη Φρανκφούρτη ι δείκτης DAX υποχώρησε 4,01% στις 13.035,24 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -334% στις 7.156,83 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε -3,95% στις 5.791,87 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -3,84% στις 411,63 μονάδες.
Ο δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει κατά 4,4% από τότε που ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 433,90 μονάδων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ελπίδων ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση.

Image

Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 ήταν οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών, με τις EasyJet, Ryanair, Air France και Lufthansa να υποχωρούν μεταξύ 7% και 9%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσε βουτιά 4,5%.
Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας, εξόρυξης, κατασκευής αυτοκινήτων, τεχνολογίας και τραπεζών σημείωσαν νωρίτερα πτώση άνω του 3%.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ιταλία, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 4 νεκρούς και 157 κρούσματα μέσα σε ένα 48ωρο και με περί τις 50.000 ανθρώπους σε καραντίνα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Επιπλέον 26 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας.
Στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα ανέστειλε τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία ενώ λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας στα λιμάνια και ενημερώνει διαρκώς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. 

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων, εξαίρεση η Ιταλία

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση την Ιταλία, όπου το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε.
Ειδικότερα, στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 14%  στο -0,499% από 0,433%, που είναι το χαμηλότερο εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες.
Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 0% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο - μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.

Image
Στην Ιρλανδία η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο -0,200 από -0,136%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στον αντίποδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, η οποία δέχεται βαρύ πλήγμα από τον κορωνοϊό, καταγράφει άλμα 8 μονάδων βάσης στο 1,002% από 0,907%.
Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης - η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή. Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα.
Στο 0,147% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου από 0,188%.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές - «Βουτιά» -3,87% για τον Kospi, στο -0,28% ο Shanghai Composite

Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (24/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες της Κίνας όσο και από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,87% στις 2.079,04 μονάδες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πάνω από 750 κρούσματα στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 7.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,87% στις 26.799 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη SET στην Ταϋλάνδη, και συγκεκριμένα στο -2,62% και τις 1.455,97 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -1,30% στις 11.534,87 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με ήπια πτώση της τάξεως του -0,28% στις 3.031,23 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -2,25% στις 6.978,30 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στην Ιαπωνία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, στα 147 συνολικά, ενώ μεταξύ των ασιατιών χωρών που έχουν αναφερθεί κρούσματα συμπεριλαμβάνονται η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα είχε ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της χώρας, Moon Jae-in, να ανακοινώσει «ισχυρά» μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και τον περιορισμό της εξάπλωσής του, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ενέργειες για τη στήριξη της οικονομίας.
«Οι ελπίδες για τον περιορισμό της εξάπλωσης ήταν πρόωρες», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για δευτερογενείς λοιμώξεις εκτός της Κίνας έχουν επιστρέψει, στέλνοντας τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για τον ιό εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αμερικανικές εταιρείες, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -0,78% στις 28.992,41 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά -1,05% στις 3.360,76 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -1,79% και τις 9.576,59 μονάδες.
Οι μετοχές των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ αυξάνονται σταδιακά οι προσδοκίες των αναλυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve το επόμενο διάστημα, σε μία προσπάθεια στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ απέναντι στον κορωνοϊό.

Πτώση 4% στο πετρέλαιο

Σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός της Κίνας προκάλεσε νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την παγκόσμια ζήτηση.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,53 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,22% στα 51,13 δολ. ανά βαρέλι.
«Η καταστροφή στη ζήτηση πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ενδέχεται συνεχιστούν», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Edward Moya, διευκρινίζοντας ότι «ο κορωνοϊός γίνεται μία παγκόσμια απειλή και δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα».
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ευάλωστες, καθώς οι επενδυτές στην αγορά ενέργειας δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να εξελιχθεί σε πανδημία», υπογράμμισε ο κ. Moya, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «μέχρι να δούμε βελτίωση της κατάστασης σε Ιράν, Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, οι αγορές θα παραμείνουν ανήσυχες».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τις οικονομικές αναταραχές, καθώς μία ραγδαία εξάπλωση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, σε βαθμό μάλιστα που ο κόσμος δεν έχει έχει δει ποτέ ο κόσμος».
Όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, καταγράφηκε άνοδος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, στις 679 εξέδρες, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2019.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης