Ενέργεια

Γ.Λακκοτρύπης: Μονόδρομος για Ελλάδα και Κύπρο η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος

Γ.Λακκοτρύπης: Μονόδρομος για Ελλάδα και Κύπρο η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος
Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, στην ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και του υπουργείου Εξωτερικών
Η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος είναι η μόνη οδός για την Ελλάδα και την Κύπρο, ευθυγραμμίζοντας τα συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο σε ενεργειακές πηγές όσο και στις ενεργειακές διαδρομές.

Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμου στη Ανατολική Μεσόφειο», που διοργάνωσε το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να ωθήσει την Κύπρο σε λάθη τα οποία θα την κάνουν συμμέτοχο, και έτσι να νομιμοποιηθούν οι απαιτήσεις της.

Στην ομιλία του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι είναι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία έντιμη συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. "Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας", επεσήμανε ο  υπουργός Εξωτερικών τονίζοντα ότι  "κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή".
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης