Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Στόχος 600 MW ανανεώσιμων έως το 2025 - Κ. Χατζηδάκης: Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ

ΕΛΠΕ: Στόχος 600 MW ανανεώσιμων έως το 2025 - Κ. Χατζηδάκης: Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ
Η υπογραφή της συμφωνίας με την Juwi Hellas για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού των 210 MW είναι μόνον η αρχή

Μακροπρόθεσμος στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αναπτύξουν ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 600 MW έως το 2025, όπως αναφέρθηκε στην τελετή υπογραφής της εξαγοράς από τα Ελληνικά Πετρέλαια του υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκού της Juwi Hellas στην Κοζάνη.
Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το καλοκαίρι (τρίτο τρίμηνο 2020), ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας Juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW, ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υλοποιώντας τον Στρατηγικό της σχεδιασμό για Ενεργειακή Μετάβαση και Βιώσιμη Ανάπτυξη, με επενδύσεις σημαντικών κεφαλαίων σε νέες δραστηριότητες χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα – 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 4 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία υπηρετεί την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ, ώστε το 2030 το 35% της ακαθάριστης τελική κατανάλωσης θα καλύπτεται από ΑΠΕ.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά πάρκα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί, κάτι που σημαίνει πως χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε επενδύσεις που θα απορροφήσουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης.

«Η επένδυση αυτή έρχεται ως μία από τις άμεσες απαντήσεις για το μέλλον των περιοχών, αφού η κατασκευή φωτοβολταϊκών θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. To συγκεκριμένo έργο θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο τοπίο στη ρυθμιστική απλοποίηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, εκτός από την κατάργηση της άδειας παραγωγής. Όπως αποκάλυψε κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό επρόκειτο να συζητηθεί η απλοποίηση και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που θα έρθει με το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί αυτό τον μήνα.

Η νέα στρατηγική της δίοικησης των ΕΛΠΕ

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α.Σιάμισιης, επισήμανε πως η στρατηγική της εταιρείας προσαρμόζεται στις τάσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος, δηλαδή την αλλαγή του μίγματος καυσίμων, την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση συμμετοχής στο φυσικό αέριο, τα καθαρότερα καύσιμα και τη στροφή στις ΑΠΕ.

«Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, βελτιώνοντας τις επιδόσεις στις βασικές δραστηριότητες και αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο», υπογράμμισε. Επομένως, από τη μια μεριά ο Όμιλος επικεντρώνεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τις επιλεγμένες επενδύσεις αναβάθμισης, και από την άλλη πλευρά στην ανάπτυξη στις ΑΠΕ, καθώς και την επέκταση σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.
Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως στόχος των ΕΛΠΕ είναι μέχρι το 2030 να έχει μειώσει κατά 50% το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου.
Το νέο φωτοβλταϊκό πάρκο των 204 MW θα παράγει 300 GWh ετησίως και θα διασφαλίζει την περικοπή εκπομπών 300.000 ΜΤ CO2, που ισοδυναμούν με 1.1 εκατ. στρέμματα δάσους.
Η τιμή αναφοράς του έχει κλειδώσει στα 57,3 ευρώ/Mwh, χαμηλότερα από την μέση σταθμική τιμή του 2019, που υπερέβη τα 60 ευρώ/Mwh άρα δεν χρειάζεται καμία επιδότηση από το σύστημα.
Αποτελεί ένα από τα 5 μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη, καθώς θα τοποθετηθούν 500.000 φωτοβολταϊκά στοιχεία και η ελληνική συμμετοχή αναμένεται να ανέλθει στο 40%.
Πρόκειται για μια συμφωνία με την Juwi Hellas, η οποία έχει προϋπολογισμό 130 εκατ ευρώ και στην οποία η θυγατρική του γερμανικού ομίλου ΜVV Group θα ολοκληρώσει την δημιουργία του έργου για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Juwi Hellas Τάκη Σαρρή, οι διαδικασίες αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού ξεκίνησαν το 2012 και χρειάστηκε μία 8ετία για να ληφθούν και οι περιβαλλοντικές άδειες, κάτι που έγινε πριν από λίγους μήνες. Πλέον απομένει η έκδοση των αδειών εγκατάστασης.
Ο γερμανικός όμιλος σύμφωνα με το επιτελικό του στέλεχος κ. Stephan Hansen έχει υπό ανάπτυξη μεταξύ άλλων 1GW στις ΗΠΑ στον τομέα των φωτοβολταϊκών και άλλο 1GW στη Ν.Αφρική, όπου δραστηριοποιείται και στα αιολικά με 600 ΜW, ενώ δραστηριοποιείται και στην Αυστραλία.
Ο κ. Αλεξόπουλος επικεφαλής ανάπτυξης των ΕΛΠΕ και αρχιτέκτονας της συμφωνίας, αναφέρθηκε στην συμφωνία και τις προοπτικές, τονίζοντας ότι η πορεία ολοκλήρωσης του έργου θα οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα που θα αφορούν στα trackers, στα πλαίσια διπλής όψεως και στην αποθήκευση.
Η ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ θα γίνει με δύο τρόπους. Κάτα πρώτον με εξαγορές ωρίμων αδειοδοτουμένων έργων και κατά δεύτερον με την οργανική αξιοποίηση των αδειών 1000MW, που διαθέτει ήδη ο Όμιλος.
Για τον λόγο αυτό είναι πιθανό και ο όμιλος εξετάζει να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων, ώστε να ενισχύσει την ήδη καλή ρευστοτητά του.
Για το παρόν έργο η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.
Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης έχει ωριμάσει η ώρα για την ανάπτυξη των ΕΛΠΕ στον τομέα των ΑΠΕ και θα πρέπει πλεόν να νοούνται ώς ένας διεθνοποιημένος όμιλος με διευρυμένες δραστηριότητες.
Εξήγησε ότι οι εξαγορές δεν θα πρέπει να είναι μικρότερες από 50MW και αναφέρθηκε στον στόχο τα EBITDA του ομίλου να προέρχοννται κατά 5-10% από ΑΠΕ.
Για το 2019 η πτώση του περιθωρίου κέρδους των διυλιστηρίων οδήγησε τα EBITDA στα 600 εκατ ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες.
Την προσεχή 5ετία αναμένονται επενδύσεις 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ στο σύνολο.

Aναλυτικά:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τους άξονες του Στρατηγικού πλάνου που έχει τεθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όπως επικοινωνήσαμε στις αγορές πριν μερικούς μήνες στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής στρατηγικής, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το υφιστάμενο επιχειρηματικό μας χαρτοφυλάκιο, αλλά ταυτόχρονα να κτίσουμε και την ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών με ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Έχουμε θέσει σαν στόχο τη βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το έτος 2030 και για να το πετύχουμε χρειάζεται -πέρα από ανακοινώσεις- μεθοδική και στοχευμένη προσέγγιση σε όλες τις δραστηριότητες μας.
Με την επένδυση αυτή, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Όμιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις.
Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δις ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων.
Έχοντας ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της Στρατηγικής της, η Εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας ανέρχονται σε περίπου 1 δις ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη συμφωνία εξαγοράς υπέγραψαν ο Γενικός Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και ο κ. Τάκης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος, juwi Hellas Α.Ε.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ ομιλίες απηύθυναν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Γενικός Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος και ο Chief Operating Officer της Γερμανικής Εταιρείας juwi AG κ. Stephan Hansen.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νος Σκρέκας, η Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, οι Βουλευτές Κοζάνης κ.κ. Γιώργος Αμανατίδης της ΝΔ και Γιώργος Αρβανιτίδης του ΚΙΝΑΛ, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ernst Reichel, o Εμπορικός Ακόλουθος της Γερμανικής Πρεσβείας κ. Dorn Michael, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Ενεργειακής αγοράς και Θεσμικών Φορέων, στελέχη των Τραπεζών και του Επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του Τύπου.
Ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ενήργησε η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC), ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος ενήργησε ως νομικός σύμβουλoς για τη Συναλλαγή.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με την ιταλική Edison για το ενδεχόμενο από κοινού διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως απάντησε ο κ. Σιάμισιης σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων. «Προς το παρόν, δεν έχουμε να σας ανακοινώσουμε κάτι, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεδομένο πάντως είναι το ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς ο ομιλος θα υποβάλει προσφορά.

H ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

«Μεγάλες επενδύσεις, όπως η σημερινή, -που αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Ελλάδος- είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση που γίνεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας –δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας- απαντά στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης. Γιατί υπάρχουν απαντήσεις όχι μόνο για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ -με το πρόγραμμα των αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων της επιχείρησης- αλλά και για τους κατοίκους συνολικά. Δόθηκαν 12 συγκεκριμένες απαντήσεις την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών και μια από αυτές είναι και η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΕΛΠΕ και Juwi Hellas για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην περιοχή της Κοζάνης, μια επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ. «Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε γρήγορα σε απολιγνιτοποίηση και για να προχωρήσουμε με ασφάλεια, χρειαζόμαστε πηγές ενέργειας που θα αντικαταστήσουν  τον λιγνίτη. Το φυσικό αέριο προφανώς στην πρώτη φάση θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης, αλλά η μακροπρόθεσμη λύση χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, κάθε μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν εγχώριο πλούτο και δεν επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο. Η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας που -όπως πιστεύουμε- θα απορροφήσουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών που κατά την κατασκευή τους θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας –και αυτό θα συμβεί αμέσως- και στη συνέχεια κάποιες, πολύ λιγότερες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ακόμα:

1.Ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις (αφού ο πάλαι ποτέ φθηνός λιγνίτης είναι μια ρυπογόνα και ακριβή πλέον πηγή ενέργειας για η ΔΕΗ.
2.Οτι με τη σημερινή συμφωνία τα ΕΛΠΕ στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στον χώρο των ΑΠΕ.
3. Ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Άδειας Παραγωγής (και την αντικατάστασή της από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και την απλούστευση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. 

«Συνδυαζόμενες οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν ένα καινούργιο τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το στόχο που θέτει μια καινούργια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ θα πρέπει να κρατάει δύο χρόνια. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα, αλλά εργαζόμαστε συστηματικά από τον περασμένο Ιούλιο για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος σημείωσε ότι εκτός από τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να έρθουν νέα επενδυτικά σχήματα να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Θα δημιουργήσουμε σύντομα το πλαίσιο και για offshore φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση και του θαλάσσιου χώρου».

Nωρίτερα το WEN έγραφε:

Επισφραγίζεται σήμερα (17/2) το επόμενο βήμα των ΕΛΠΕ για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου τους στις ΑΠΕ, με την υπογραφή της εξαγοράς του φωτοβολταϊκού ισχύος 204 MW που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Κοζάνη από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi.

Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί, παράγοντας πάνω από 300 εκατ. KWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως.


Στόχος των ΕΛΠΕ τα 300-400 MW εντός 2ετίας

Την εξαγορά αποκάλυψε το προηγούμενο Σάββατο (8/2) από τη Δυτική Μακεδονία ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τη θυγατρική της γερμανικής εταιρείας. Η παραγόμενη ενέργεια θα αποζημιώνεται μέσω συμβολαίου feed in premium, καθώς η Juwi Hellas έχει ήδη «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του περασμένου Απριλίου.

Το πάρκο θα ενισχύσει σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ που διαθέτουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες. Έτσι, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε ο Όμιλος να αυξήσει σε τουλάχιστον 300-400 MW την επόμενη 2ετία το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του, στόχο που έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης.

Οι υδρογονάνθρακες το core business

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, παρόλο που ο κλάδος των υδρογονανθράκων θα παραμείνει το core business του Ομίλου, τα ΕΛΠΕ πρόκειται να ενισχύσουν τη δραστηριοποίησή τους στις ΑΠΕ, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν το κενό των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο έτερος εγχώριος πετρελαϊκός κολοσσός, η Motor Oil, δίνει πλέον το «παρών» στις ΑΠΕ, παρόλο που το «κέντρο βάρους» του θα παραμείνει στον κλάδο της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών.
Έτσι, για να περιορίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 47 MW, από τη Μυτιληναίος.

«Πράσινες» επενδύσεις από ευρωπαϊκούς πετρελαϊκούς κολοσσούς

Οι κινήσεις των εγχώριων Ομίλων εντάσσονται στο «κάδρο» των πρωτοβουλιών που έχουν πάρει οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του εξωτερικού, αναγνωρίζοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, θα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μίγματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η Royal Dutch Shell, η BP και η Total, έχουν επενδύσει σε έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μάλιστα, έκθεση της Wood Mackenzie το 2017 ανέβαζε στο 20% τα κεφάλαια από τον κλάδο υδρογονανθράκων, που πρόκειται οι πετρελαϊκές να κατευθύνουν σε ετήσια βάση στις «πράσινες» επενδύσεις. Ποσά που, σύμφωνα με την έκθεση, θα προκαλέσουν μία αύξηση της αιολικής ενέργειας κατά 6% ετησίως και της ηλιακής ενέργειας κατά 11% ετησίως, τις επόμενες δύο 10ετίες.

Υψηλότερα κέρδη από τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Ωστόσο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν φθηνότερη την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με βάση τη Wood Mackenzie τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, για να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως βασικό επιχειρηματικό αντικείμενο των εταιρειών του κλάδου υδρογονανθράκων.
Ο λόγος είναι πως τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν ακόμη να προσφέρουν υψηλότερα κέρδη στους πετρελαϊκούς κολοσσούς, συγκριτικά με τις ΑΠΕ. Έτσι, τη στιγμή που η παραγωγή και εμπορία υδρογονανθράκων δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, η αγορά των ανανεώσιμων πηγών είναι πιο κατακερματισμένη και ανταγωνιστική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης