Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Goldman Sachs: Στα 53 δολ./βαρέλι η τιμή - στόχος για το πετρέλαιο - Πλήγμα λόγω του κορωνοϊού

Goldman Sachs: Στα 53 δολ./βαρέλι η τιμή - στόχος για το πετρέλαιο - Πλήγμα λόγω του κορωνοϊού
Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας λόγω του κορωνοϊού η Goldman Sachs μείωσε την τιμή - στόχο για το πετρέλαιο στα 53 δολάρια το βαρέλι
Μόλις λίγες μέρες μετά την μείωση της πρόβλεψης της ζήτησης πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας λόγω του κορωνοϊού Covid-19, η Goldman Sachs μείωσε την τιμή –στόχο κατά 10 δολάρια  σε 53 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων για μείωση της ζήτησης έως 4 εκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από την Κίνα.
Παράλληλα η Goldman Sachs αναφέρει ότι η βασική αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου είναι εξαιρετικά υψηλή, προσθέτοντας ότι «η απώλεια της κινεζικής και παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από την έκρηξη του κορωνοϊού είναι σημαντική αλλά παραμένει άγνωστη σε κλίμακα και διάρκεια. το χρονοδιάγραμμα και η κλίμακα μιας δυνητικής περικοπής παραγωγής του ΟΠΕΚ + παραμένει επίσης αβέβαιη».



Υποθέτοντας μια σταδιακή ανάκαμψη μέχρι τον Μάιο θα επιφέρει το 2020 παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε 0,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έναντι 1,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και την παγκόσμια αγορά σε πλεόνασμα 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κατά το  α’ εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ+ καταφέρει να συμφωνήσει σε περικοπή 0,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως το β’ τρίμηνο του 2020 με τις  προηγούμενες περικοπές να επεκτείνονται μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2020 θα οδηγούσε ομαλοποίηση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του 2020.
Επικεντρώνοντας στην Κίνα, η Goldman Sachs αναφέρει πως το σημερινό μεγάλο πλεόνασμα πετρελαίου φαίνεται μέχρι στιγμής να εξαντλείται στην Κίνα, «υπογραμμίζοντας εκ νέου τη σημασία της αποθήκευσης της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών για την εξομάλυνση των κρίσεων προσφοράς και ζήτησης».



Αυτές οι παραδοχές προσφοράς και ζήτησης οδήγησαν τη Goldman Sachs να αναμένει πλεόνασμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά το α΄εξάμηνο του 2020, με συνολικό πλεόνασμα 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Στη συνέχεια, η Goldman Sachs αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα επανέλθει σε έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο του 2020 με μια παγκόσμια μείωση αποθεμάτων κατά 90 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα η αγορά πετρελαίου να επιστρέψει στην αγορά στα προ του κορωνοϊού επίεπδα έως το τέλος του 2020.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η Κίνα (και σε μικρότερο βαθμό άλλες αναδυόμενες αγορές) θα μπορέσει να φιλοξενήσει το ήμισυ αυτού του αποθέματος. Συγκεκριμένα, η Κίνα διαθέτει μεγάλη εφεδρική αποθηκευτική χωρητικότητα.
Η Ινδία, η Ρωσία και οι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ διαθέτουν τουλάχιστον άλλα 35 εκατομμύρια τόνους εφεδρικής χωρητικότητας αποθήκευσης.



Όσον αφορά την τιμή, h Goldman Sachs αναφέρει γράφει ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα με τις τιμές του Brent στα 53, 57, 60 και 65 δολάρια/βαρέλι πετρελαίου για το υπόλοιπο του α’ τριμήνου του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης