Ενέργεια

State Department σε Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ - Πρόκληση το «Γιαβούζ»

State Department σε Τουρκία: Σταματήστε τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ - Πρόκληση το «Γιαβούζ»

O εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στη περιοχή

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του ‘Γιαβούζ’ νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του εκπροσώπου αναγνωρίζει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου».

Ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στη περιοχή.

«Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (για τη θάλασσα). Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει τη προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει και διπλωματικό κέρδος από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Αφού πρώτα εισέβαλε στο οικόπεδο 8 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τώρα εμφανίζεται διατεθειμένη για συνεργασία και διάλογο. Επιχειρεί για άλλη μια φορά μέσα από διάφορους ελιγμούς να πετύχει τον κύριο στόχο της που είναι να βρεθούν τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
 

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαχώρισε τις τουρκικές ενέργειες μεταξύ εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτες και εκείνων για τις οποίες υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Η μόνη περίπτωση που κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ υπάρχει πρόθεση από πλευράς Άγκυρας για συνεργασία και διάλογο είναι αυτή του «Γιαβούζ». Τοποθέτηση, η οποία δείχνει πως η τουρκική πλευρά προέβη στη συγκεκριμένη πράξη στο οικόπεδο 8 με πρόθεση να εκβιάσει προώθηση των ζητημάτων ενέργειας στο τραπέζι των συνομιλιών. Κάτι που από πλευράς Λευκωσίας καθίσταται σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτό ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Για την κυπριακή Κυβέρνηση η θέση της αυτή ενισχύεται και από τα μηνύματα που έλαβε από τη Νέα Υόρκη.
  Τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά και την ενημέρωση από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τα μέλη του Σώματος αναφέρθηκαν και στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή σε σχέση με το κεφάλαιο της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΣΑ παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων. Τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς της πόρους.  
Ο Βρετανός αντιπρόσωπος σημείωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρεται στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ. Την επίσημη θέση της ΕΕ επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υποστηρικτικές για την Κύπρο ήταν και οι τοποθετήσεις από πλευράς Ρωσίας και Κίνας.  
Χθες, προστέθηκε ένα ακόμα κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας με αφορμή το τουρκικό βέτο για κυπριακή συμμετοχή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης