Οι κίνδυνοι σχετικά με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και το Brexit έχουν υποχωρήσει, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα επιμένει σε Ιταλία και Γαλλία
Σε ανάλυσή τους με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2020, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εντοπίζουν διάφορους λόγους για την επιστροφή στην εκβιομηχάνιση
της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλικότερου διεθνούς περιβάλλοντος, περιορισμού του καθοδικού κινδύνου και βελτίωσης των μελλοντικών δεικτών μεταποίησης.
Οι κίνδυνοι σχετικά με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και το Brexit έχουν υποχωρήσει, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα επιμένει σε Ιταλία και Γαλλία.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2020, η Goldman εκτιμά ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, δεδομένης της μικρής βελτίωσης στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, εκτιμά ότι θα πιέσει για έναν συμμετρικό στόχο της τάξης του 2% για τον πληθωρισμό.
Τα δέκα ερωτήματα της Goldman
1. Θα φτάσει στο τέλος της η ύφεση της βιομηχανικής δραστηριότητας;
Η απάντηση είναι ναι, καθώς η Goldman Sachs εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες η βιομηχανική παραγωγή θα αναπτυχθεί, με «οδηγό» τα στοιχεία από τη Γερμανία.
Καταλύτες αποτελούν η συμφωνία για την Πρώτη Φάση στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ -Κίνας και το Brexit.
2. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη η δημοσιονομική πολιτική;
Η Goldman εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί μόλις κατά +0,3% το 2020, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός προβλέπει περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Ναι μεν η ανάπτυξη θα στηρίξει το momentum του 2020, ωστόσο απέχει πολύ από τις εκκλήσεις για στήριξη και αύξηση δαπανών, τις οποίες έχει απευθύνει και η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
H Γερμανία έχει τον δημοσιονομικό χώρο να στηρίξει την προσπάθεια, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα το πράξει σύντομα.
3. Θα επανέλθει η ιταλική κρίση χρέους;
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι παρά τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και το δημοσκοπικό προβάδισμα της Lega του Matteo Salvini, η κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος θα αντέξει και το 2020.
4. Θα σταματήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Γαλλίας;
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις αντιδράσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, θα υπάρξει συμβιβασμός έως το τέλος του έτους ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση Macron.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν την απασχόληση τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου την ιδιωτική κατανάλωση.
5. Θα επιστρέψει η ανάπτυξη της Ευρωζώνης πάνω από την τάση;
Δεδομένης της βελτίωσης του outlook στη μεταποίηση, τη μέτρια δημοσιονομική επέκταση και το χαμηλότερο γεωπολιτικό ρίσκο, η Goldman εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει την τάση στο β΄εξάμηνο του 2020.
Στο α΄εξάμηνο του 2020 η ανάπτυξη αναμένεται στο +1,2% και στο β΄εξάμηνο στο +1,5%.
6. Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός;
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά, ούτε το 2020.
7. Θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση η ΕΚΤ;
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2020, δεδομένης της μικρής βελτίωσης του outlook για την ανάπτυξη και του περιορισμένου «χώρου» για δράση.
8. Θα υιοθετήσει η ΕΚΤ τον συμμετρικό στόχο του 2% για τον πληθωρισμό;
Η Goldman Sachs εκτιμά πως ναι, αν και δεν αποκλείει άλλες εναλλακτικές
9. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας;
H Goldman εκτιμά ότι η ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ θα ενισχυθεί με ρυθμό +2,4% στο β΄εξάμηνο του 2020, +2% το 2021 και +2,1% το 2022.
10. Θα μειώσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Bank of England δεν θα μειώσει τα επιτόκια το 2020, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε το σχετικό ρίσκο στο α΄τρίμηνο.
www.worldenerhnews.gr