Oι ασφαλιστικές δικλείδες κόντρα στα ρίσκα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος
Με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται υψηλά οι ανησυχίες είναι μεν υπαρκτές, υφίστανται όμως και αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες που κρατούν την χώρα σε απόσταση ασφαλείας από πιθανολογούμενες ακραίες εξελίξεις.
Κατά πρώτον η κλιμάκωση της τουρκικής πολιτικής διακρίνεται από εκβιαστικές και μη αποδεκτές σκοπιμότητες όπως η προσπάθεια χάραξης ΑΟΖ με την Λιβυή, που έρχονται σε σύγκρουση με το ισχύον διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία μετά και την υπογραφή του EAST MED είναι αποκλεισμένη και διακαώς επιθυμεί την διέξοδο στην Μεσόγειο, που δεν την έχει από πουθενά.
Η ελληνική πλευρά αντίθετα ικανοποιεί όλες τις κατευθύνσεις των συμμάχων προσφέροντας στις ΗΠΑ αυτό που θέλουν σαν χάραξη δικτύου για ανεφοδιασμό της Ευρώπης, με την συμμετοχή του Ισραήλ που είναι κομβικής σημασίας.
Την ίδια ώρα που οι κινήσεις των Αμερικανών στην Μέση Ανατολή κλιμακώνονται οι μετοχές του Ισραήλ ανεβαίνουν αλλά και ο Ερντογάν ενδεχομένως να αποδειχθεί χρήσιμος στον Trump μετά τα νέα δεδομένα με το Ιράν. Όμως οι εξελίξεις στην Λιβυή δεν αρέσουν σε κανέναν από τους μεγάλους.
Τα ελληνικά χαρτιά
H ελληνική πλευρά έχει επίσης και το χαρτί της Σούδας που πλέον αποκτά μεγαλύτερη σημασία και κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να γίνει δέκτης ενός οποιουδήποτε ατυχήματος.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του έχει πολλούς εχθρούς και όπως όλα δείχνουν δεν είναι εύκολο προς το παρόν να δημιουργήσει ζητήματα ούτε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ενδεχομένως να αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του για το κυπριακό, γιατί η δημιουργία του ομόσπονδου κράτους μπορεί να τον βοηθήσει σαν αφετηρία για την δημιουργία της δικής του ζώνης στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται για πολλούς λόγους αρκετά θωρακισμένη χάρις μια πολιτική με συνέχεια που ακολουθείται στα πλαίσια της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να αποκτήσει και νέα πλεονεκτήματα αν τα κοιτάσματα της Κρήτης επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες.
Φαίνεται ότι εκείνο που ζητούν οι σύμμαχοι από την Ελλάδα είναι να κατευθύνει κονδύλια στην ενίσχυση της άμυνας, κάτι που θα χρειασθεί διαχείριση σε δημοσιονομικό επίπεδο, καθώς το ενδιαφέρον Αμερικανών και Γάλλων είναι δεδομένο.
Σε μεταμνημονιακό επίπεδο και με τον γεωπολιτικό παράγοντα να αυξάνει σε ειδικό βάρος, ενδεχομένως η χώρα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της και να δώσει έμφαση σε δαπάνες άμυνας, ώστε να ισχυροποιήσει την θέση της σε μια ζώνη που τώρα ανανεώνεται σε μορφοποίηση.
Η Τουρκία δεν θα σταματήσει να πιέζει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο με έναν από τους βασικούς στόχους την Χάγη, όμως όπως αποδείχθηκε και στην περίφημη επιδρομή της στην Βόρεια Συρία τα deals δεν είναι ακριβώς όπως τα σκέφτεται πάντα ο Ερντογάν.
Η Ελλάδα έχει χαρτιά να παίξει και αυτά συνάδουν και με την προοπτική ανάπτυξης του ενεργειακού κόμβου, όπως τον θέλει η Ουάσιγκτον αλλά και με το γεγονός ότι ο Ερντογάν με τους δικούς του αγωγούς δυσαρεστεί τις ΗΠΑ.
Ο ενεργειακός παράγοντας
Συνεπώς η Ελλάδα δεν είναι αμελητέος παίκτης σε μια περιοχή, όπου λίγο ως πολύ οι στρατηγικές είναι καθορισμένες και στόχο έχουν την αξιοποίηση της ΝΑ Μεσογείου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.
Καθώς και την διοχέτευση διαμέσου των νέων κόμβων του αμερικανικού LNG, που ήδη φέρνει η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος , ενώ η ολοκλήρωση του FSRU δημιουργεί μια αποθηκευτική μονάδα στην περιοχή.
Πως λοιπόν η αμερικανική πλευρά θα αφήσει στην τύχη της την σχέση με την Τουρκία, όσο και αν οι Τούρκοι είναι χρήσιμοι ή πιέζουν να μπουν και αυτοί στο παιχνίδι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι πρόεδροι Νετανιάχου και Αναστασιάδης κατά τις ομιλίες τους στις υπογραφές του EAST MED απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας .
Από την άλλη πλευρά έχουμε μια επανάληψη δηλώσεων Τσαβούσογλου και Ακάρ που τείνουν να καταστούν κίβδηλα αλαλάζοντα.
Υπάρχουν και οι θερμοκέφαλοι που υπό την γνωστή ρήση «Μολών Λαβέ» ετοιμάζονται για ναυμαχίες, με σενάριο ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε έρευνες ανατολικά της Κρήτης. Πόσο κοντά μπορεί να είναι όλα αυτά;
Προς το παρόν τα πολεμοχαρή σενάρια δεν επιβεβαιώνονται, οι λύσεις όμως ακόμα δεν έχουν διαφανεί.
www.worldenergynews.gr