Νευρικότητα στη Wall μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - Στις 28.823,43 μονάδες ο Dow με πτώση -0,46%

Νευρικότητα στη Wall μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν - Στις 28.823,43 μονάδες ο Dow με πτώση -0,46%

Ήπια άνοδος στη Wall Street – Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας

Νευρικότητα επικράτησε στη Wall Street μετά την επιβολή των νέων οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.
Οι δείκτες καταγράφουν οριακές μεταβολές, ενώ παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Τους επενδυτές απογοήτευσαν και τα στοιχεία  για τις θέσεις εργασίας, ενώ  το ενδιαφέρον στρέφεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,46% στις 28.823,43 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 29.000 μονάδες. 
Πτώση -0,29% κατέγραψε ο δείκτης S&P 500 στις 3.265,33 μονάδες, πτώση -0,27% για τον δείκτη Nasdaq στις 9.178,86 μονάδες.

Image

Image
Στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ προχώρησαν οι ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο τους εταιρείες από τον κλάδο των κατασκευών, της κλωστοϋφαντουργίας και των ορυχείων.

«Οι κυρώσεις είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων σε συμμαχικά στρατεύματα» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Ιράν να σταματήσει να στηρίζει την τρομοκρατία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα κατά οκτώ αξιωματούχων που διαδραμάτισαν ρόλο στις επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις.
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, επιβεβαίωσε χθες ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας, Liu He, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στις 13 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δύο πλευρές να υπογράψουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχει αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας
Τις αμφιβολίες του για την υπόσχεση της Κίνας να αγοράσει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας τουλάχιστον 40 δισ. δολ. για να ικανοποιήσει τους όρους της εμπορικής συμφωνίας εξέφρασε αναλυτής της Goldman Sachs.
«Υπάρχει ακόμα πολλή αβεβαιότητα για το πως θα μπορούσε να πετύχει αγορές γεωργικών προϊόντων 40 δισ. δολ.» δήλωσε ο Jeff Currie στο CNBC ενώ συμπλήρωσε «πολύς κόσμος με τον οποίο συνομιλώ είναι πραγματικά σκεπτικός όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου».
Σημειώνεται ότι ΗΠΑ και Κίνα σχεδιάζουν να υπογράψουν το πρώτο προσχέδιο για το εμπορικό σύμφωνο στις 15 Ιανουαρίου, που θα οδηγήσει στη χαλάρωση των δασμών ενώ θα επιφέρει αλλαγές στους κανόνες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία.
Οι ΗΠΑ απαιτούν επίσης την αγορά από την Κίνα αμερικανικών γεωργικών προϊόντων αξίας 40 και 50 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι ετήσιες εξαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων στην Κίνα συνήθως υπερβαίνουν τα 20 δισ. δολ. μεταξύ του 2010 και του 2018, πριν να υποχωρήσουν σε περίπου 13 δισ. δολ. κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του εμπορικού πολέμου.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στις 145 χιλ. ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο ρυθμός των προσλήψεων επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο, γεγονός αναμενόμενο μετά τα ισχυρά στοιχεία του Νοεμβρίου, όταν δημιουργήθηκαν 256 χιλ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 160 χιλ. θέσεων εργασίας τον τελευταίο μήνα του έτους.
Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε στο 3,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο 0,3%.
Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 2,9%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 3,1%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας με θεραπευτικά δερματολογικά προϊόντα Dermira, ανακοίνωσε η φαρμακευτική Eli Lilly, σε ένα ντιλ που αποτιμάται στα 1,1 δισ. δολάρια.
Υπό τους όρους της συμφωνίας η Lilly θα πληρώσει $18,75 σε μετρητά για κάθε μετοχή της Dermira, με 2,2% premium στο κλείσιμο της Πέμπτης στα $18,34.
Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020.
Αυξήθηκαν 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου χρήσης της Infosys, εξαιτίας των ισχυρών επιδόσεων της μονάδας μεταποίησης και βιοεπιστήμης.
Τα καθαρά κέρδη της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 626 εκατ. δολάρια, έναντι των 502 εκατ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ΙΤ.
Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις για 587 εκατ. δολάρια.
Τα έσοδα της περιόδου αυξήθηκαν 8,6% στα 3,24 δισ. δολάρια.
Οι αναλυτές ανέμεναν η εταιρεία να ανακοινώσει έσοδα 3,21 δισ. δολαρίων.
Ανακοίνωσε αύξηση των εκτιμήσεων για τα έσοδα της χρήσης μέχρι τον Μάρτιο, προβλέποντας ανάπτυξη 10%-10,5%, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση 9%-10%.

 

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr