Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη στο τρίτο 3μηνο του 2019

«Έκρηξη» στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη στο τρίτο 3μηνο του 2019
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 35%
Εντυπωσιακή άνοδο των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αλλά και μείωση της χρήσης του άνθρακα, καταγράφει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 35% και οι εισαγωγές άνθρακα από χώρες εκτός της ΕΕ ήταν σχεδόν 40% χαμηλότερες, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών. Αντίθετα οι εισαγωγές LNG  στην ΕΕ σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, ύψους 75% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019 με σημαντικότερους προμηθευτές  LNG  για την Ευρώπη, το Κατάρ (35% όλων των εισαγωγών), τη Ρωσία (15%), τη Νιγηρία (14%) και τις ΗΠΑ (12%).

«Σύμμαχος» η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου

Παράλληλα καταγράφηκε σημαντική πτώση στη χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ αυξήθηκε η χρήση φυσικού αερίου.
Τη στροφή στο φυσικό αέριο ενίσχυσε η πτώση των τιμών του  σε χαμηλά επίπεδα πολυετίας  σε συνδυασμό με τις  αυξανόμενες τιμές του CO2, όπως αναφέρει η έκθεση.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη τάση καταγράφεται και στην Ελλάδα με την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ να μειώνεται τον Σεπτέμβριο κατά 49% σε σχέση με  τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2018, ενώ αντιθέτως τον ίδιο μήνα η χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου παραγωγής ηλεκτρισμού αυξήθηκε 15% έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου χρόνου.

Στο 33% το μερίδιο των ΑΠΕ

Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μίγμα ενέργειας της ΕΕ έφτασε το 33%, υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο στην Ινδία (27%), στην Κίνα (26%) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (15%).
Χάρη στην αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ  και την εντατικοποίηση της μετάβασης από τον  άνθρακα στο φυσικό αέριο, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περισσότερο από 10% φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα στοιχεία της Κομισιόν για την  αγορά φυσικού αερίου δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης αερίου κατά 7% σε σχέση με τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2018 και αύξηση κατά 20% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η παραγωγή αερίου των χωρών της ΕΕ μειώθηκε κατά 9% ενώ  οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 0,5% ετησίως.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης