Ο βασικός παράγοντας είναι το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου
Το διάστημα 2010 – 2019 αποτέλεσε μία ταραχώδη και με έντονες διακυμάνσεις 10ετία, με την τιμή του Brent να κυμαίνεται από 125 δολάρια το βαρέλι το 2012 έως και τα 30 δολάρια το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016.
Η γεωπολιτική αναταραχή, η οικονομική ανάπτυξη, η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα (shale oil) των ΗΠΑ και οι διάφορες πολιτικές του ΟΠΕΚ για την προσπάθεια καθορισμού των τάσεων στις τιμές του πετρελαίου σηματοδότησαν τη δεκαετία που φθάνει στο τέλος της.
Για την δεκαετία που αρχίζει το 2020, οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του πετρελαίου είναι πιθανόν να είναι παρόμοιοι με αυτούς που παρατηρήσαμε κατά την τελευταία δεκαετία, γράφει ο Andy Critchlow, επικεφαλής ειδήσεων EMEA στο S&P Global Platts.
Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ και η αύξηση των εξαγωγών και η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ μεταξύ της σύμπραξης και δώδεκα παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου μέχρι το 2030.
Οι γεωπολιτικές επιθέσεις και οι πολιτικές κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βενεζουέλας, θα διαμορφώσουν επίσης την πλευρά της προσφοράς της αγοράς κατά τα επόμενα χρόνια.
Από πλευράς ζήτησης, το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και η αυξημένη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων θα αρχίσουν να μετατοπίζουν σημαντικούς όγκους ζήτησης ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας και τη ζήτηση πετρελαίου στη μεταφορά κατά την επόμενη δεκαετία, αναφέρουν πολλοί αναλυτές.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το κλίμα μπορεί επίσης να αρχίσουν να επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις για τη νέα παραγωγή ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
Η θεμελιώδης εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης είναι πιθανότατα «περισσότερο από την ίδια», αλλά η ώθηση και οι πολιτικές για πιο οικολογικές οικονομίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον νέο παράγοντα που διαμορφώνει τις αγορές πετρελαίου και επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου κατά την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με την S&P Global Platts Analytics, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μεγαλύτερη διείσδυση σε ΗΕ και η χρήση υδρογόνου, "θα περιορίσουν τη συνολική πρόσκληση για ορυκτά καύσιμα.
"Καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα δεκαετία, το ενεργειακό συγκρότημα αισθάνεται σαν να φτάνει σε όλη την πορεία προς την κατεύθυνση του αγώνα", ανέφερε η S&P Global Platts Analytics σε ένα ερευνητικό σημείωμα.
Πολλές προβλέψεις προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου φτάνει στο 2030 ή στη δεκαετία του 2030.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και θα εξομαλυνθεί στη δεκαετία του 2030, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στις τελευταίες ετήσιες προβλέψεις του για την παγκόσμια ενέργεια.
"Η ζήτηση πετρελαίου για τη μεταφορά μεγάλων αποστάσεων, τη ναυτιλία και την αεροπορία, καθώς και τα πετροχημικά συνεχίζει να αυξάνεται.
Ωστόσο, η χρήση του σε επιβατικά αυτοκίνητα ανέρχεται στα τέλη της δεκαετίας του 2020 λόγω των βελτιώσεων της απόδοσης των καυσίμων και της μετάβασης σε καύσιμα, κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια.
Το χαμηλότερο κόστος της μπαταρίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μερικές μεγάλες αγορές σύντομα θα γίνουν σύντομα ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους, με συμβατικά αυτοκίνητα», αναφέρει η IEA στις προοπτικές του για το 2040.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να βλέπει το πετρέλαιο ως το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2040.
Η Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου αναμένουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατέχουν το 13% του παγκόσμιου στόλου αυτοκινήτων το 2040 και ότι της αύξησης που εξακολουθεί να υπάρχει για συμβατικά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Ο ΟΠΕΚ έχει επίσης προειδοποιήσει από τη σύγκρουση τιμών πετρελαίου το 2015-2016 που μείωσε τις επενδύσεις σε συμβατικό πετρέλαιο μετά την πτώση των τιμών θα αρχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά τη δεκαετία του 2020. Μέχρι το 2040, ο κόσμος θα χρειαστεί 10,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τις συνολικές επενδύσεις σε πετρέλαιο, δήλωσε ο ΟΠΕΚ στην Παγκόσμια Έκθεση πετρελαίου 2019 τον Νοέμβριο.
Στη νέα δεκαετία, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του στο σημερινό σύμφωνο του ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να υπολογίσουν την παραγωγή σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη επιβραδύνεται αυτές τις μέρες καθώς οι τιμές παραμένουν δεσμευμένες σε στενό εύρος τιμών.
Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να αυξάνεται το 2020, κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd, σύμφωνα με σχεδόν όλες τις μεγάλες προβλέψεις. Η παραγωγή σχιστολιθικών από τις ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται στα μέσα ή στα τέλη του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ.
Η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ θα δοκιμαστεί ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν οι εταίροι θα συναντηθούν για να συζητήσουν πώς να προχωρήσουν στις περικοπές παραγωγής τους.
Η επόμενη δεκαετία θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΠΕΚ είναι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του συμφώνου παραγωγής, το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροπαραγωγών ειδών εν μέσω της πτώσης του κόστους τεχνολογίας και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι ύφεση αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν επίσης τη ζήτηση πετρελαίου και τις τιμές του πετρελαίου κατά την επόμενη δεκαετία.
Έτσι, η αδιάκοπη Μέση Ανατολή με τον ανταγωνισμό μεταξύ Σαουδίας και Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις που αγωνίζονται για επιρροή σε μια περιοχή θα είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εφοδιασμού με πετρέλαιο.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr