Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών πρέπει να επεκταθεί χωρίς προϋποθέσεις

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών πρέπει να επεκταθεί χωρίς προϋποθέσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συμφωνία «το συντομότερο δυνατό»
Τη θέση ότι η συμφωνία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών (START) θα πρέπει να επεκταθεί χωρίς προϋποθέσεις, διατύπωσε σήμερα (27/12) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, διευκρινίζοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συμφωνία «το συντομότερο δυνατό».
Ειδικότερα, ο κ. Lavrov δήλωσε ότι «η προσέγγιση της Ρωσίας για το μέλλον της νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων έχει διατυπωθεί σαφώς από τον Ρώσο πρόεδρο», για να προσθέσει ότι «είμαστε υπέρ της επέκτασής της χωρίς προϋποθέσεις».
«Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συμφωνία άμεσα, το συντομότερο δυνατό, πριν το τέλος του έτους», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, δεν υπάρχει προθεσμία σχετικά με το πότε πρέπει να αποφασιστεί η παράταση της συμφωνίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παράταση πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου του 2021, όταν και ολοκληρώνεται η τρέχουσα συμφωνία.
«Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς, αλλά να ακολουθήσουμε ορισμένες διαδικασίες στο Ρωσικό Κοινοβούλιο, καθώς θα χρειαστούν αλλαγές όσον αφορά τον Ομοσπονδιακό Νόμο αριθ. 1 της 28ης Ιανουαρίου του 2011, σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης START», τόνισε ο κ. Lavrov, για να προσθέσει ότι «έτσι, δεν υπάρχει πολύς χρόνος».
Σημειώνεται ότι η Συνθήκη START, την οποία υπέγραψαν το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, τέθηκε σε ισχύ το 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, ενώ αποτελεί πλέον τη μόνη συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών που παραμένει σε ισχύ, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF στις αρχές του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης