Διεθνή

Putin: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα

tags :
Putin: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «κατέστρεψε» την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών
Τη θέση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα διατύπωσε σήμερα (24/12) ο πρόεδρος της χώρας, Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ρωσικό Υπουρείο Άμυνας.
Ειδικότερα, ο κ. Putin τόνισε την ανάγκη παρακολούθηση των αμερικανικών ενεργειών, όσον αφορά την ανάπτυξη όπλων βραχείας και μέσης εμβέλειας στις περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας, τα οποία είχαν απαγορευτεί λόγω της Συνθήκης INF.
«Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν ουσιαστικά τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεσων Μέσης Εμβέλειας και γι' αυτό πρέπει να παρακολουθήσουμε την πιθανή ανάπτυξη παρόμοιων όπλων σε όλο τον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος, απεθυνόμενος στους αξιωματούχους του Υπουργείου.
Παράλληλα, ο Vladimir Putin εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την «υποβάθμιση» του παγκόσμιου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF το 2019 δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία λαμβάνει χώρα εν μέσω της συνεχούς ανάπτυξης του παγκόσμιου αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος από τις ΗΠΑ.
«Η Ρωσία πρέπει να εξασφαλίσει μία αποτελεσματική αναχαίτιση απέναντι στην επιθετικότητα που αφορά την ίδια και τους συμμάχους της», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος διευκρίνισε πως η χώρα «θα συνεχίσει να ενισχύει τις πυρηνικές της δυνάμεις μέχρι να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων».
Ωστόσο, ο κ. Putin διευκρίνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα», ενώ επανέλαβε τις εκκλήσεις του Κρεμλίνου για παράταση της συνθήκης που αφορά τον Στρατηγικό Περιορισμό των Όπλων (START).
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις στο διάστημα, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι «η Ρωσία πρέπει να βελτιωθεί, επειδή αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι σκακιού αλλά μία στρατιωτική οργάνωση του κράτους μας».
«Ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι καλύτερος», τόνισε ο Vladimir Putin, ο οποίος υποσχέθηκε περαιτέρω ανάπτυξη του στρατού της χώρας και εκπαίδευση των μελών του το 2020.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu, δήλωσε ότι «το Πεντάγωνο αυξάνει τις ικανότητες χτυπημάτων μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF», ενώ πρόσθεσε ότι «ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2020 είναι 16 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της Ρωσίας».
«Ο στρατιωτικός προϋπλογισμός των ΗΠΑ για το 2020 θα αγγίξει σχεδόν τα 750 δισ. δολ. για πρώτη φορά», τόνισε ο κ. Shoigu, διευκρινίζοντας ότι «αυτό το ποσό συγκρίνεται με τον συνολικό ετήσιο στρατιωτικό προϋπλογισμό όλων των χωρών του κόσμου και ξεπερνάει κατά 16 φορές αυτόν της Ρωσίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης