Ενέργεια

Παράταση ενός έτους στην άδεια της Energean για την εξερεύνηση υπεράκτιων μπλοκ στο Μαυροβούνιο

Παράταση ενός έτους στην άδεια της Energean για την εξερεύνηση υπεράκτιων μπλοκ στο Μαυροβούνιο
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η ερευνητική φάση επρόκειτο να διαρκέσει επτά χρόνια, με δύο ερευνητικές περιόδους τριών και τεσσάρων ετών
Το Μαυροβούνιο, το οποίο ελπίζει να βρει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του, ανακοίνωσε την Παρασκευή 20/12/2019 ότι έχει παρατείνει την άδεια της Energean Oil & Gas κατά ένα χρόνο για να διερευνήσει δύο μπλοκ, καθώς η ελληνική εταιρεία χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Σύμφωνα με το Reuters το Μαυροβούνιο χορήγησε στην Energean 30ετή άδεια εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2017 για μπλοκ που καλύπτουν συνολικά 338 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα ρηχά νερά της Αδριατικής.
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η ερευνητική φάση επρόκειτο να διαρκέσει επτά χρόνια, με δύο ερευνητικές περιόδους τριών και τεσσάρων ετών.
"Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανάδοχος χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για πρόσθετη έρευνα και ότι εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις του από το πρόγραμμα εργασίας, εγκρίθηκε η παράταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου ...", ανέφερε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου σε ανακοίνωση.
Το Μαυροβούνιο, υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν παράγει πετρέλαιο, αλλά τα αρχικά στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει αρκετά αναξιοποίητα αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες του σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το 2017 υπογράφηκε επίσης σύμβαση με κοινοπραξία  της ιταλικής εταιρείας αερίου Eni και της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek ,, με την οποία της χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης για τέσσερα μπλοκ που καλύπτουν έκταση 1.228 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Μαυροβούνιο καθυστέρησε από τους Βαλκανικούς Πολέμους στη δεκαετία του 1990 και δεν είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμούς έως το 2014.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης