Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο της Bank of Japan

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές στον απόηχο της Bank of Japan
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,08% στις 2.196,56 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (19/12) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει για μία ακόμα συνεδρίαση αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,29% στις 23.864,85 μονάδες, με τις μετοχές των Isuzu Motors και Nissan Motor να υποχωρούν κατά -3,68% και -1,02% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της SoftBank ενισχύθηκε κατά +2,08%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,08% στις 2.196,56 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,27% στις 6.833,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,25% στις 27.813,75 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,85% και τις 12.018,90 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, και συγκεκριμένα στο +0,01% και τις 3.017,07 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,02% στις 10.296,29 μονάδες.
Το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Η Bank of Japan υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή των επόμενων μηνών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία από το εξωτερικό παραμένουν σημαντικοί.
«Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανό να συνεχίσει τη μέτρια τάση επέκτασης, καθώς ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται να είναι περιορισμένος», αναφέρει η ανακοίνωση της BoJ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η οικονομία είναι πιθανό να συνεχίσει προς το παρόν να επηρεάζεται από την επιβράδυνση».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι για τις οικονομίες του εξωτερικού παραμένουν υψηλοί», προσθέτοντας ότι «δε θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλάρωση εάν οι κίνδυνοι για τις τιμές αυξηθούν».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει επίσης εστιασμένη γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλή των Αντιπροσώπων να παραπέμψει σε δίκη τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rabobank «η έκβαση θα είναι μία μεγαλύτεη πόλωση και μία ταχεία απόριψη των κατηγοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Γερουσία, η οποία θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πόλωση».
Οριακές μεταβολές καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, μετά την πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,03% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 66,19 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,02% στα 60,84 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019 υποχώρησαν κατά 1,08 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής του Investing.com, Barani Krishnan, η ανάκαμψη στην παραγωγή των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ προκαλέι σταθερή άνοδο στα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, η ζήτηση των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη κατά την τρέχουσα περίοδο.
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε τροχιά ώστε να καταγράψουν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, δεχόμενες ώθηση τόσο από την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, όσο και από τημ ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης