Ηλεκτρισμός

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα (19/12) στο ΥΠΕΝ για τον φορέα εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα (19/12) στο ΥΠΕΝ για τον φορέα εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης
Το υπουργείο Ενέργειας έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να έχει η σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Ενέργειας, αναφορικά με τη διευθέτηση της εκκρεμότητας που έχει προκύψει για την εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης.
Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος στελέχη της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και ΑΔΜΗΕ, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για τον φορέα εκκαθάρισης της συγκεκριμένης αγοράς.
Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο το υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό να αρθεί το εν λόγω εμπόδιο στην εκκίνηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Διαφωνία ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ

Το πρόβλημα προέκυψε έπειτα από τη διαφωνία ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ αναφορικά με την ανάληψη του του χρηματοπιστωτικού κινδύνου και της εκκαθάρισης, με τον Διαχειριστή να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανατεθεί στον ίδιο φορέα (EnExClear) που έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο για τις τρεις υπόλοιπες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, παραγώγων).
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΧΕ, το σχετικό ρίσκο θα πρέπει να αναλάβει ο λειτουργός της αγοράς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ.
Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια οικονομική αθέτηση από κάποιον συμμετέχοντα, μόνον εκείνος θα μπορεί να επιμερίσει τη ζημία σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς.

Σημάδια σύγκλισης

Από την αρχική πάντως απόλυτη διαφωνία των δύο φορέων, στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν υπάρξει ενδείξεις γεφυρώματος του χάσματος, με τη διατύπωση προτάσεων που θα μπορούσαν να γίνουν αμοιβαία αποδεκτές.
Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι της ΕΧΕ αναφέρουν πως ενδεχομένως η EnExClear θα μπορούσε να αναλάβει την εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης, υπό την προϋπόθεση όμως θα έχει τον έλεγχο του ρίσκου.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχουν επαρκεί εγγυήσεις, ώστε να καλυφθεί η όποια αθέτηση πληρωμής από κάποιον «παίκτη».
Επίσης, ο «παίκτης» αυτός θα πρέπει να τίθεται εντελώς εκτός αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης