Ηλεκτρισμός

Χωρίς υποχρεωτικό κατώτατο ή ανώτατο όριο οι προσφορές στην αγορά της επόμενης ημέρας

Χωρίς υποχρεωτικό κατώτατο ή ανώτατο όριο οι προσφορές στην αγορά της επόμενης ημέρας
Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του  Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τροποποίηση του Κανονισμού των spot αγορών
Χωρίς  υποχρεωτικό κατώτατο ή ανώτατο όριο τιμής θα είναι τελικώς οι προσφορές που θα κάνουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρική αγορά της επόμενης ημέρας (day ahead), σύμφωνα με την πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του εγκεκριμένου Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ και θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αντιπαράθεση ηλεκτροπαραγωγών και βιομηχανικών καταναλωτών

Η ύπαρξη ή μη ελάχιστης τιμής για τις προσφορές ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων στη χονδρική αγορά είχε αποτελέσει επί μακρόν στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά, με αρκετούς ηλεκτροπαραγωγούς να έχουν ταχθεί υπέρ τη ύπαρξης ενός “κατωφλίου” στην τιμή και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να αντιδρούν, θεωρώντας ότι ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο θα ωθούσε τελικώς τις τιμές προς τα πάνω και θα υπέσκαπτε τον ανταγωνισμό.
Δεδομένου δε ότι η ελάχιστη τιμή δεν προβλέπεται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό και δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση σε άλλη χώρα, τελικώς δεν συμπεριελήφθη στην πρόταση του ΕΝΕΧ.
Ο τροποποιημένος κανονισμός που προτείνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας για την αγορά της επόμενης ημέρας προβλέπει επίσης ότι τις προσφορές θα τις καταθέτει κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ξεχωριστά. Αντίθετα στην προθεσμιακή αγορά, οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές ενέργειας από ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης