Φυσικό Αέριο

Προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών η δραστηριότητα στον χώρο του πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ρεύματος

Προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών η δραστηριότητα στον χώρο του πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ρεύματος
Η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ουσιαστικά εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας εταιρίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης
Σε εταιρίες από το χώρο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας απευθύνεται κατά βάση η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την διάθεση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών που δημοσιοποίησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ίδιος ή κάποια θυγατρική του έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων που ορίζονται στο άρθο 8ΟΕ του νόμου για την ενέργεια (η αναφορά συνδέεται με την υποχρέωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού).
Σε περίπτωση κοινοπραξίας, τουλάχιστον ένα μέλος θα πρέπει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάποιον από τους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα πρέπει να ορίσει και μέλος leader της κοινοπραξίας με ποσοστό τουλάχιστον 34%.
Ο leader μάλιστα της κοινοπραξίας δεν μπορεί να αλλάξει μετά την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων παρά μόνο στην περίπτωση που αυτός εξέλθει από τη διαδικασία του διαγωνισμού για οποιοδήποτε λόγο.

Δυνατότητα αποκλεισμού επενδυτών από τρίτες χώρες

Η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ουσιαστικά εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας εταιρίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπάρχει όρος που δίνει το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ να «αποκλείσει κάθε ενδιαφερόμενο κατά τη φάση της προεπιλογής σε περίπτωση που υπάρχει ανησυχία σχετικά με την πιθανή δυνατότητα του ενδιαφερόμενου μέρους να λάβει τις αναγκαίες κανονιστικές εγκρίσεις εντός ευλόγου διαστήματος ή καθόλου».
Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτεί έγκριση από την DGcomp   η διαδικασία της οποίας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα για τις περιπτώσεις ελέγχου ενεργειακών υποδομών χώρας -μέλους της ΕΕ από τρίτες χώρες, όπως φάνηκε στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, ο όρος αυτός της πρόσκλησης δίνει το δικαίωμα στο ΤΑΙΠΕΔ να επισπεύσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θέτοντας εκτός προεπιλογής επενδυτές από τρίτες χώρες.
Το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί επίσης το δικαίωμα να θέσει εκτός διαγωνισμού κάποιο ενδιαφερόμενο σε οποιοδήποτε στάδιο για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας. 

Οικονομικά κριτήρια

Ως προς τα οικονομικά κριτήρια συμμετοχής, η πρόσκληση προβλέπει ότι  οι ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων οικονομικών ετών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα εάν πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια θα πρέπει να έχουν ενεργά, δεσμευμένα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ελεγμένα οικονομικά στοιχεία.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα προεπιλεγούν θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές από την αξιολόγηση των οποίων και με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης που θα ακολουθήσει θα προκύψει ο πλειοδότης. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με τη δέσμευση μη μεταβίβασης των μετοχών από τον αγοραστή για διάστημα πέντε ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης