Τελευταία Νέα

Έκθεση της GlobalData για Κροατία: Στο 36,4% ως το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ - H επόμενη μέρα

Έκθεση της GlobalData για Κροατία: Στο 36,4% ως το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ - H επόμενη μέρα
Η Κροατία είχε 625 MW αιολικής ενέργειας το 2018
Στο 36,4% ορίζεται ο στόχος που έχει τεθεί μέχρι το 2030 από την Κροατία για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας
Ως εκ τούτου, η χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας (εξαιρουμένης της μικρής υδροηλεκτρικής ενέργειας) στη χώρα αναμένεται να φτάσει τα 1,9 GW το 2030, σύμφωνα με έκθεση της GlobalData, που αναδημοσιεύει το PV-Europe.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της GlobalData, «Croatia Power Market Outlook to 2030, Update 2019 – Market Trends, Regulations, and Competitive Landscape», προκύπτει ότι η αύξηση της ανανεώσιμης παραγωγικής ικανότητας από το 1% το 2008 σε περίπου 17% το 2018 μπορεί να αποδοθεί σε αναθεωρημένους στόχους στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (NREAP), των εγγυημένων τιμολογίων τροφοδότησης και των καθεστώτων στήριξης της υψηλής τιμολόγησης.

Δυναμικό 8-9 GW για αιολική και ηλιακή ενέργεια

Ο Utsha Ghosh, αναλυτής της Power Industry στην GlobalData, δήλωσε: Ο μεγάλος κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Κροατίας, με περίπου 8-9 GW δυναμικό για αιολική και ηλιακή ενέργεια, άνοιξε νέες ευκαιρίες για τους παράγοντες της αγοράς. Η χώρα έχει επίσης τεράστιες δυνατότητες για γεωθερμική ενέργεια στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη θέρμανση».
Υπενθυμίζεται πως η Κροατία είχε 625 MW αιολικής ενέργειας το 2018. Η αιολική ενέργεια θα σημειώσει μέγιστη ανάπτυξη και θα φτάσει τα 1,4 GW ενώ η χωρητικότητα φωτοβολταϊκής ενέργειας αναμένεται να φθάσει τα 280 MW το 2030 από 61 MW το 2018.

7091


Οι στόχοι

Παράλληλα, δεν είναι πλούσια χώρα σε αποθέματα ορυκτών καυσίμων και εισάγει την πλειονότητα των πόρων υδρογονανθράκων για τις ανάγκες σε καύσιμα.
Το αυξανόμενο μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας θα ωθήσει τη χώρα να επιτύχει την ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνοντας το μερίδιό της στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το σημερινό 62,5% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας σε 44% μέχρι το 2030.

Ο Ghosh καταλήγει: "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι έχουν αλλάξει τη δυναμική της αγοράς του ηλεκτρικού συστήματος στη χώρα. Το μειούμενο κόστος των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εισαγωγή ισχυρών πολιτικών για τη μείωση του επιπέδου ρύπανσης έχουν οδηγήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης