Περιβάλλον

Οικοδόμηση κλιματικών συνασπισμών: Η απάντηση της Ευρώ-Αραβικής στην αλλαγή του κλίματος

Οικοδόμηση κλιματικών συνασπισμών: Η απάντηση της Ευρώ-Αραβικής στην αλλαγή του κλίματος
Τι συζητήθηκε στην  4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη
Η Elina Bardram, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Επιχειρηματικών σχέσεων για την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στην 4η Ευρω - Αραβική Διάσκεψη είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασικό σημείο για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος.
 Υπάρχει μια οικουμενική συμφωνία από τις χώρες η οποία δρομολογεί τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την κ. Bardram η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αραβικές χώρες αποτελούν εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς έχουν πλέον και πολύ ισχυρούς δεσμούς.Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον αποτελεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες εκτός από την πολιτική και κοινωνική βούληση χρειάζονται και σημαντικά κεφάλαια.
 Βασικός στόχος σύμφωνα με την κ. Bardram είναι η εμβάθυνση των σχέσεων Ευρώπης - αραβικού κόσμου έτσι ώστε να επιτευχθούν οι όροι που χρειάζονται για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο το «Green Deal» που στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές αερίου, ωστόσο για να επιτευχθεί χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις τόνισε η κ. Bardram.
 
Ο κ. Enrico Granara Πρέσβης, Επικεφαλής για Ευρω-Μεσογειακές Δραστηριότητες στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, από την πλευρά του έκανε λόγο για η Μεσόγειος είναι η δεύτερη περιοχή μετά την Ανταρκτική που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
 
Ο κ. Granara τόνισε πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προκειμένου να συνεχιστούν οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Παράλληλα ο κ. Granara έκανε ιδιαίτερη μνεία  στο γεγονός ότι χρειάζεται αύξηση των πόρων που διατίθενται στα προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ ζήτησε να υπάρχουν ακόμα πιο στοχευόμενα προγράμματα για την καλύτερη και πιο έγκαιρη αντιμετώπιση των νέων ζητημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
 
Ο Nicolo Sartori υπεύθυνος προγράμματος, Ενέργειας, Κλίματος και Πόρων του Ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ανέφερε πως δυστυχώς ακόμα αρκετός κόσμος αγνοεί την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και δεν μπορεί ή ακόμα και αρνείται τις επιπτώσεις που δημιουργούνται από τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος.
 «Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας «απειλούν» την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και δυστυχώς η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της δεν αρκεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον» τόνισε ο κ. Sartori. Σύμφωνα με τον κ. Sartori αναμένονται τεράστιες αλλαγές καθώς από οικονομίες βασίζονταν στα ορυκτά καύσιμα, πλέον ο κόσμος οδεύει σε οικονομίες που θα βασίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Αυτό σύμφωνα με τον κ. Sartori δημιουργεί και νέες πολιτικές προκλήσεις καθώς αναμένεται να αλλάξει δομή αρκετών χωρών στην Μέση Ανατολή, και όχι μόνο, που είχαν βασίσει τις οικονομίες τους στα ορυκτά καύσιμα.
 Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή θα απαιτήσουν σημαντικές δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις αλλά και τους πολίτες των χωρών.
 
Ο Χρήστος Ζερεφός, υπεύθυνος του Ερευνητικό Τμήματος Ατμοσφαιρική, Φυσικής - Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, τόνισε πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα μείζον θέμα που απειλεί ήδη την Ευρώπη.Ο κ. Ζερεφός ανέφερε πως οι νέες κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργούνται απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα της Αφρικής, κάτι που θα έχει συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, επηρεάζοντας την Ευρώπη αλλά και την Μέση Ανατολή.
 «Στην Ελλάδα παλαιότερα είχαμε ένα καύσωνα κάθε δεκαπέντε χρόνια, τώρα έχουμε ένα καύσωνα κάθε δύο χρόνια, και το πιο ήπιο σενάριο κάνει λόγο για ένα καύσωνα κάθε χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ζερεφός.Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρέπει να αυξήσει τους πόρους που διατίθενται σε προγράμματα όπως το «Copernicus», τα οποία μέσω δορυφόρων αποτυπώνουν και προβλέπουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη και να σωθούν ζωές που απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, θα διαδραματίσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
Η Saida Neghza, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων της Αλγερίας, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεργασία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές στρατηγικές αντιμετώπισης καθώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις δικές της ιδιαίτερες συνθήκες.
 Η κ. Neghza τόνισε πως η Ευρώπη και οι αραβικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στοχεύοντας στην αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί οι προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.Παράλληλα, η κ. Neghza ανέφερε πως δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για εφησυχασμό και πρέπει οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες των χωρών να επιταχύνουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.   
 Την συζήτηση συντόνισε ο αρθρογράφος και Editorial Director της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης