Ηλεκτρισμός

ΕΤΕπ: Αποφασίζει σήμερα την πολιτική δανειοδότησης έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα

tags :
ΕΤΕπ: Αποφασίζει σήμερα την πολιτική δανειοδότησης έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα
Η απόφαση θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη πιστοδοτική πολιτική μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη
Με την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν, να υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρέπει να μετατραπεί σε Τράπεζα για το Κλίμα συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ για να αποφασίσει τη δανειοδοτική της πολιτική μετά το 2020 σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.
Η εισήγηση των εσωτερικών υπηρεσιών της τράπεζας, προβλέπει ότι από το 2020 η ΕΤΕπ να πάψει να δανειοδοτεί έργα ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου. Αν η πρόταση περάσει, σημαίνει ότι πρότζεκτ, όπως αυτό του αγωγού East Med ενός έργου και ελληνικού ενδιαφέροντος, δεν θα δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα, όταν και εφόσον αποφασιστεί η κατασκευή του. 

Μήνυμα στις εμπορικές τράπεζες

Οι υποστηρικτές της άμεσης διακοπής χορήγησης πιστώσεων σε πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων αναφέρουν ότι οι στόχοι  για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και την κλιματική ουδετερότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, αν συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία η κατασκευή νέων έργων ορυκτών καυσίμων, πολλά από τα οποία σχεδιάζονται να λειτουργούν για δεκαετίες.
Το δεύτερο και  εξίσου σημαντικό είναι το μήνυμα που θα δώσει στις εμπορικές τράπεζες η ΕΤΕπ αν πάψει να χρηματοδοτεί  έργα ορυκτών καυσίμων.
Η απόφαση της θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη πιστοδοτική πολιτική μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη  χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που δεν συνάδουν με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

«Όχι» Γερμανίας-Ιταλίας στη διακοπή των πιστώσεων σε έργα ορυκτών καυσίμων

Από την άλλη πλευρά πάντως, πολλές χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν, ειδικά για το φυσικό αέριο ότι, είναι το καύσιμο της μετάβασης και ότι τα έργα φυσικού αερίου είναι απαραίτητα για να περάσει με ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια η ΕΕ στη νέα εποχή. 
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούν κάθετα με την πολιτική πλήρους κατάργησης της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων, ενώ τη θέση αυτή συμμερίζονται αρκετές άλλες χώρες.
Ας σημειωθεί ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία την 1η Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι μεγάλο μέρος  της ΕΤΕπ θα μετατραπεί σε Τράπεζα για το Κλίμα, πράγμα που ερμηνεύεται ότι μεγάλο μέρος των πόρων της ΕΤΕπ θα κατευθύνεται σε έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης-ενεργειακής απόδοσης αλλά και έργων για την ανακούφιση των  περιοχών που θα πληγούν από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης