Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ένας ακόμα άσος Χατζηδάκη η βελτίωση των ρυθμίσεων – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στο ενεργειακό

Π.Μπουσμπουρέλης: Ένας ακόμα άσος Χατζηδάκη η βελτίωση των ρυθμίσεων – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στο ενεργειακό
Ελπιδοφόρο μέτρο οι αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών στην ΔΕΗ
Οι αλλαγές και οι φιλικότερες ρυθμίσεις για τις οφειλές στην ΔΕΗ είναι από τις πιο έξυπνες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ Κώστα Χατζηδάκη που αναδεικνύεται στον MVP του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς έχει πάρει στην πλάτη του την διάσωση της ΔΕΗ με επιτυχία, πράγμα που αποτιμάται στην αγορά.
Αν πράγματι το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την δίοικηση της ΔΕΗ καταφέρουν να φτιάξουν αποδοτικότερες ρυθμίσεις με ουσιαστικό αποτέλεσμα την μείωση του ανοίγματος των 2,7 δις στα οποία αντιστοιχούν οι ληξιπρόθεσμες, που δεν υποχωρούν  τότε οι ωφέλειες για την ΔΕΗ θα είναι πολύ μεγάλες.
Πρώτα από όλα είναι σωστή η μείωση της προκαταβολής που για τις επανασυνδέσεις ρεύματος ανέρχονται στο 40% και για την απλή ρύθμιση στο 30%.
Τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα και δεν επιτρέπουν στην καταναλωτή που έχει έτσι κι αλλιώς πρόβλημα να βρει τρόπο για ρεαλιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Έτσι γίνονται ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων οι οποίες χάνονται χωρίς αποτέλεσμα.
Αν οι προκαταβολές μειωθούν κάτω από 30 % στο 15% για παράδειγμα κατά μέσο όρο και δίνεται επαρκής αριθμός δόσεων με αντίστοιχη ανοχή στον συνδυασμό  της κάλυψης των τρεχόντων λογαριασμών, αλλά με μελλοντική επιβάρυνση σε περίπτωση καθυστερήσεων, που δεν θα είναι βέβαια και υπέρ του δέοντος, ενδεχομένως να υπάρξει καλύτερη εισπραξιμότητα.  
Κριτήρια δηλαδή και αντίστοιχα της εφορίας με επιβάρυνση για μελλοντικές καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και ακόμα και κουρέματα σε περιπτώσεις όπου αυτό θα είναι ρεαλιστικό θα κρίνεται σκόπιμο και θα φέρει άμεσα λεφτά στο ταμείο.
Αν η βελτίωση της εισπραξιμότητας επιτευχθεί έστω και με μείωση των οφειλών κατά 500-700 εκατ σε πρώτη φάση,  οι ταμειακές ροές θα βελτιωθούν αισθητά για την επιχείρηση και η ποιότητα των τιτλοποιήσεων επίσης.

Πολιτικό προβάδισμα Χατζηδάκη

Στο ΥΠΕΝ ο Κ. Χατζηδάκης έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα και στην ουσία και στο πολιτικό αποτέλεσμα.
Η αντιπολίτευση προς το παρόν δείχνει σκόρπια και χωρίς επιχειρήματα.
Και αυτό γιατί έκανε λάθος στην καθυστέρηση πώλησης των λιγνιτικών την περίοδο διακυβέρνησής της, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών των CO2 ως όφειλε και έκαψε τελικά τις αρχικές της σωστές επιλογές περί μη πώλησης των υδροηλεκτρικών.
Παράλληλα η άμεση κατάργηση των ΝΟΜΕ που αποτελούσε και αίτημα της προηγούμενης δίοικησης της ΔΕΗ δίνει σημαντικό bonus στον Κωστή Χατζηδάκη που έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα στο πιο δύσκολο υπουργείο.
Όπως επίσης και η αποδοχή συνολικά των ευθυνών για την Πτολεμαϊδα 5 για την οποία αποφεύγει  την κριτική μέχρι τώρα η δίοικηση Ζερβού επί εποχής συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να μιλάει για ξεπούλημα της ΔΕΗ γιατί το πρόγραμμα πώλησης του 17% ήταν στο μνημονιακό πακέτο, που ο ίδιος συμφώνησε το 2015.
Η απουσία Σταθάκη έχει αφήσει τεράστιο κενό στον τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοιραία η πιο αξιόπιστη φωνή τείνει να γίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης