Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Στα ΕΛΠΕ το πρώτο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης

Π.Μπουσμπουρέλης: Στα ΕΛΠΕ το πρώτο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Κομβικές οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ για τις έρευνες των υδρογονανθράκων
To πρώτο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στον ενεργειακό χώρο αναδείχθηκε με την δημοσιοποίηση των πληροφοριών, ότι η κυβέρνηση σπεύδει να πουλήσει το 30% των ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου και παράλληλα, ότι θα καταργήσει το νόμο για τον έλεγχο των δικαιωμάτων έρευνας για υδρογονάνθρακες κατά 51% από το ελληνικό δημόσιο.
Η ανακοίνωση Παππά, ως τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο και επιζήμια κοινωνικά πολιτική αλλά και η υπόδειξη ότι αφορά συγκεκριμένους, απαντήθηκε αμέσως από τους Χατζηδάκη και Σταϊκούρα, που αναφέρθησαν στην δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Κατ’ αρχάς ας περιμένουμε να δούμε πως θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε σχέση με την συμμετοχή των ΕΛΠΕ στις κοινοπραξίες, πώς θα ρευστοποιήσει τα assets του το ελληνικό δημόσιο, τι θα έχει τελικά λαμβάνειν και πως θα χρηματοδοτηθούν οι υψηλού κόστους έρευνες.
Παράλληλα η πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ διαμέσου του χρηματιστηρίου και προφανώς με την συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων θεσμικών επενδυτών του διεθνούς στερεώματος είναι κάτι που επισπεύδεται.
Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνει σε μια κεφαλαιοποίηση μικρή για τις προοπτικές και την αξία των ΕΛΠΕ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μίνιμουμ στόχος για άντληση κεφαλαίων είναι τα 500 εκατ ευρώ.
Δηλαδή τα ΕΛΠΕ με μια κεφαλαιοποίηση 2,7 δις που θα ανέβει σημαντικά σε περίπτωση που θα βρεθούν αποθέματα στις έρευνες, πρέπει να προεξοφλήσουν κατά την πώληση του πακέτου του δημοσίου και τις εξελίξεις.
Από την  άλλη πλευρά η λύση του χρηματιστηρίου είναι πιο ρεαλιστική, καθώς είναι πολύ δύσκολο εως αδύνατο να υπάρξει επενδυτικό σχήμα που θα πάρει στις προσήκουσες αποτιμήσεις το μειοψηφικό πακέτο, όπως αποδείχθηκε από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η συντελεσθείσα αλλαγή είναι ότι ο όμιλος Λάτση αποφάσισε την παραμονή του στα ΕΛΠΕ, τα οποία και ελέγχει πια από πλευράς μάνατζμεντ.
Άρα ο όμιλος Λάτση παραμένει και γίνεται ο βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ και το μετοχικό σχήμα συμπληρώνεται από το όποιο fund ή funds εισέλθουν διαμέσου χρηματιστηρίου.
Συγχρόνως τα ΕΛΠΕ είναι και ο βασικός φορέας για τις έρευνες των υδρογοναναθράκων πέραν της Energean στο ελληνικό θαλάσσιο υπέδαφος.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη διεθνής εταιρία είτε κοινοπραξία.
Το ζήτημα είναι η διαμόρφωση του νέου περιβάλλοντος και η νέα μορφή ανταγωνισμού που θα προκύψει. Ίδομεν.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης