Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία δεν θα στείλει ένοπλες δυνάμεις στο συνασπισμό που θα προστατεύει εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο

Η Ιαπωνία δεν θα στείλει ένοπλες δυνάμεις στο συνασπισμό που θα προστατεύει εμπορικά πλοία στον Περσικό Κόλπο
Το Τόκιο αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου του, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εντός του μήνα
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν σκοπεύει οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις να ενταχθούν στην αποστολή υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ για την προστασία εμπορικών πλοίων που διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ και άλλες θαλάσσιες οδούς καίριας σημασίας στη Μέση Ανατολή, ωστόσο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τις αναπτύξει στην περιοχή ανεξάρτητα, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί η εφημερίδα «Yomiuri».
Η κυβέρνηση του S. Abe εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τη συμμετοχή των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων στον συνασπισμό που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ, η χώρα που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο της Ιαπωνίας, λόγω του ότι διατηρεί ακόμη σχέσεις με το Ιράν, σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου.
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, η «Yomiuri» αναφέρει πως το Τόκιο μελετά ένα σχέδιο που προβλέπει να αναπτυχθούν πλοία του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού για να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών σε περιοχές γύρω από το Στενό του Χορμούζ και στη θαλάσσια οδό του στενού Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ανάμεσα στην Υεμένη, το Τζιμπουτί και την Ερυθραία.
Σκοπεύει επίσης να συμπεριλάβει το Στενό του Χορμούζ στα πεδία δραστηριότητας των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, με προϋπόθεση όμως ότι το Ιράν θα το εγκρίνει, κατά το δημοσίευμα.
Το Ιράν καταγγέλλει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να σχηματιστεί ο εν λόγω συνασπισμός. Λέει πως οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να προστατεύουν μόνες την περιοχή και μπορούν να συνάψουν σύμφωνο μη επίθεσης.
Το Τόκιο αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου του, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εντός του μήνα, σημειώνει η «Yomiuri».
Ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας έχει θορυβηθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία αλλά και τη σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, για τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατηγόρησαν την Τεχεράνη.
Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Η Βρετανία έγινε τον περασμένο μήνα ο πρώτος σύμμαχος των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιάζουν πιο διστακτικές ως προς αυτό, καθώς εκφράζουν τον φόβο πως έτσι θα συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης