Απόψεις

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρκετούς λόγους να διαπρέψει

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρκετούς λόγους να διαπρέψει
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου Προέδρου  της  VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ. στο bankingnews.gr
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν καλύτερο από το πρώτο για τα χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ανοδική κίνηση έχει κάνει τους σεναριολόγους της καταστροφής να μεταφέρουν τα σενάρια καταστροφής των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων για το Σεπτέμβριο.
Τα ξένα χρηματιστήρια κινούνται σε ψηλά επίπεδα εδώ και χρόνια.
Είναι συνεπώς πολύ λογική η προφητεία πως κάποτε θα πέσουν.
Εξάλλου και πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο δεν ήταν καλό χρηματιστηριακά.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη έχουμε σημαντικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED που θα δώσουν το σήμα για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από το πώς θα εκληφθούν οι αποφάσεις από τις αγορές, γιατί καμιά φορά πολύ επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, μαρτυρούν φόβο ότι κάτι δεν πάει καλά και οι αγορές έχουν καλή όσφρηση για τους κινδύνους.
Στην Ελλάδα, όπως έχω ξαναπεί, έχουμε λόγους να ξεχωρίσουμε θετικά.
Τα spreads των ομολόγων έχουν πέσει θεαματικά και αυτό οφείλεται στις γρήγορες κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι τώρα.  Η πτώση των επιτοκίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην πραγματική οικονομία, ούτε και στο χρηματιστήριο.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μετά από πολλές διαψεύσεις προσδοκιών, είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι η κρίση τελείωσε.
Παρόλα αυτά, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης φημολογείται ότι θα επανακρίνουν τις αξιολογήσεις τους για την Ελλάδα, αν και αυτό δεν συνέβη στις προγραμματισμένες αξιολογήσεις.
Η έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει το φιλοεπενδυτικό της πρόσωπο.  
Αν αυτό συνοδευτεί και από νέα για κάποιες αποκρατικοποιήσεις ή εξαγγελίες για τον αναπτυξιακό νόμο που θα είναι φιλικές στην αγορά, τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν.
Φυσικά, με την επενδυτική ασφυξία που επικρατεί στην Ελλάδα, όλα τα βλέμματα είναι στο εξωτερικό, και αν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για τα ξένα χρηματιστήρια, η Ελλάδα θα είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Στον τομέα όμως της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και πιεστικά και για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους.
Μέχρι τώρα οι ξένοι μας χρηματοδοτούσαν με δάνεια για να αποπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και να έχουμε καιρό να φτιάξουμε την οικονομία μας.  
Το μοντέλο απέτυχε και ούτως ή άλλως λήγει το 2022.
Από κει και πέρα η Ελλάδα πρέπει να παράγει αρκετά ώστε να αποπληρώνει μόνη της τα δάνεια, αλλιώς και οι ξένες κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί σε επίπεδο που να μπορεί να παράγει τα απαραίτητα.   
Αλλιώς οι ξένοι θα χάσουν τα λεφτά τους και οι Έλληνες θα γυρίσουμε στο 2010, όπου ξεκίνησε η κρίση.
Η νέα κυβέρνηση το έχει καταλάβει αυτό και ζητάει επενδύσεις και οι ξένοι φαίνεται να το καταλαβαίνουν και αρχίζουν να ακούνε.
Το χρηματιστήριο αποτυπώνει την πραγματική οικονομία, οπότε αν επιτύχει το παραπάνω σενάριο, θα δούμε άνοδο.
Τεχνικά στηρίξεις υπάρχουν στις 850 μονάδες και μετά στις 835.  Η υπέρβαση της αντίστασης των 865 μονάδων, μπορεί να οφείλεται στην ωραιοποίηση που γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, αλλά με την Αμερική να είναι κλειστή τη Δευτέρα, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.  Επόμενη αντίσταση οι 880 μονάδες.
Ενόψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δούμε διακυμάνσεις.

Κωνσταντίνος Φέγγος, πρόεδρος VERSAL
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης