Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ - Ursula Von der Leyen στην Κομισιόν και Lagarde στην ΕΚΤ

tags :
Συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ - Ursula Von der Leyen στην Κομισιόν και Lagarde στην ΕΚΤ
Λευκός καπνός από Βρυξέλλες - Ποιο είναι οι υποψήφιοι για τα ηνία της ΕΕ
Μετά απο δύο ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής και όπως  ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ηγέτες πρότειναν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ursula Von der Leyen (προέρχεται από το CDU) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Z.C. Juncker.
Τα καθήκοντα του Tusk, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτάθηκε να αναλάβει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel.
Η C. Lagarde, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Tην υποψηφιότητα της Ursula Von der Leyen προώθησαν οι χώρες του Visegrad οι οποίες αντιτάχθηκαν σθεναρά στην υποψηφιότητα του Ολλανδού σοσιαλιστή Fr. Timmermans, τον οποίο στήριζαν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία.











 
Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, η συμφωνία - πακέτο με υποψήφια τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ursula von der Leyen για την προεδρία της Κομισιόν περιλαμβάνει τον Βέλγο Charles Michel στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Sergei Stanishev στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Josep Borrell στη θέση του Ύπατου Αρμοστή της Ε.Ε.
Νωρίτερα, είχαν ακουστεί τα ονόματα των Manfred Weber στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Σλοβάκο Maros Sefcovic στη θέση του Ύπατου Αρμοστή.
Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ενώ η τάση υπέρ της Ursula Von der Leyen και του Charles Michel είναι ισχυρή, δεν ισχύει το ίδιο για τον Weber και τον Σλοβάκο Sefovic.
Ειδικά για τον Weber, επικρατεί οργή στους κόλπους του ΕΛΚ και φαίνεται πως μένει τελικά εκτός των κορυφαίων αξιωμάτων της Ε.Ε.
H έναρξη της Συνόδου, η οποία είχε προγαμματιστεί για τις 12 ώρα Ελλάδος, έχει καθυστερήσει καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk συνεχίζει τις κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεις με τους ηγέτες.
H έναρξη της Συνόδου αναμένεται στις 16:15 ώρα Ελλάδος.
Ύστερα από 20 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες Δευτέρα 1/7 να καταλήξουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα να συνέρχονται εκ νέου σήμερα σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο αδιέξοδο που προδιαγράφεται και να υπάρξει συναίνεση στα προτεινόμενα πρόσωπα ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.


 

Την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, ανακοίνωσε ο Manfred Weber, μέσω ανάρτησης στο Twitter.



Το αδιέξοδο της Δευτέρας



Ενδεικτικές της απογοητευτικής εικόνας και του διχασμού που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία αλλά και για πολύ αρνητική εικόνα για την ΕΕ.
«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή» τόνισε ο Macron, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες».
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις και για το αν το μέλλον της ΕΕ τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28.
«Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ»  είπε χαρακτηριστικά ο Macron.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια.
«Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια πριν προχωρήσουμε σε μια ψηφοφορία ώστε να αποφευχθούν εντάσεις που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Οι συζητήσεις είναι περίπλοκες, όπως ελπίζω ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Παρασκηνιακά ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους στη σημερινή συνεδρίαση και να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συνεχίζαμε σήμερα τη συνεδρίαση», δήλωσε η καγκελάριος τη Δευτέρα.
Πλέον το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν στη σημερινή τους συνεδρίαση να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, να άρουν το αδιέξοδο και να δώσουν ένα τέλος στην εικόνα παράλυσης που εμφανίζει για ακόμα μια φορά η ΕΕ.
Πληροφορίες θέλουν την υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή Frans Timmermans για την προεδρία της Κομισιόν να παραμένει στο τραπέζι αν και προσκρούει στις ισχυρές αντιρρήσεις της Ιταλίας, των χωρών του Visegrad και του ΕΛΚ.
Την υποψηφιότητα του Timmermans στηρίζει και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εκπροσωπείται στη σημερινή συνεδρίαση από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
Χαρακτηριστικές πάντως ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Mark Rutte, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκη τη διαδικασία κατανομής των αξιωμάτων στην Κομισιόν, επισημαίνοντας πως κάθε  άλλο παρά βέβαιο είναι πως στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει λευκός καπνός.
Σημειώνεται ότι πέρα από την θέση του προέδρου της Κομισιόν, η ΕΕ καλείται να αποφασίσει για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικών και ασφάλειας ενώ σε δεύτερο χρόνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το διάδοχο του Mario Draghi στη διοίκηση της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμβιβαστικής πρότασης, στην οποία φαίνεται πως είχαν καταλήξει Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία ο Σοσιαλιστής Frans Timmermans προοριζόταν για την προεδρία της Κομισιόν, ο προερχόμενος από το ΕΛΚ, Manfred Weber για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - θητεία που θα μοιραζόταν με τον Φιλελεύθερο Guy Verhofstadt, η προερχόμενη από το ΕΛΚ, Kristina Georgieva για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Φιλελεύθερη Margrethe Vestager ή ο πρωθυπουργός του Βελγίου Charles Michel για την θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικών και ασφαλείας.
Ωστόσο οι προτάσεις αυτές έπεσαν στο κενό ύστερα από τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μιας σειράς κρατών της ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που απέδειξε αφενός τις δύσκολες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και την κρίση συνοχής και προσανατολισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Η λύση μπορεί να προέλθει ... από τους ευρωβουλευτές

Εάν πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν και κατά τη σημερινή τους συνάντηση να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν αποκλείεται η λύση να έρθει από τους ευρωβουλευτές.
Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη 3/7 συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο του.
Οι ευρωβουλευτές δεν δεσμεύονται νομικά να ακολουθήσουν την «πρόταση» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και έως τώρα είθισται να την ακολουθούν.
Σύμφωνα με το Politico, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το ποιοι θα ηγηθούν της ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει την ευκαιρία να κάνει το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της μελλοντικής ηγεσίας της ΕΕ και η επιλογή του αναμφίβολα θα επηρεάσει τους συσχετισμούς για την προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για τα εξωτερικά θέματα και την ασφάλεια.

To παρασκήνιο και ο… μαραθώνιος Tusk - Δύσκολη η συναίνεση, πιθανή η ανάγκη ψηφοφορίας

Αυτό που υπήρξε εξαρχής ξεκάθαρο για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, ήταν ότι κανείς από τους Spitzencandidaten δεν μπορούσε να αποκτήσει πλειοψηφία - ούτε μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Euractiv.
Ή έτσι φαινόταν εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, ο Tusk ξεκίνησε στη συνέχεια ένα μακρύ γύρο διαβουλεύσεων, ανά κράτος μέλος, προωθώντας ονόματα για να δει αν θα ήταν σε θέση να σχηματίσει μια συμφωνία  αποδεκτή από την ΕΕ των 28.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Οσάκα για το G20.
Ο Τusk, σύμφωνα με τις πηγές, έμεινε έκπληκτος όταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία του παρουσίασαν τον αποκαλούμενο «συμβιβασμό της Οσάκα», καθώς αναβίωσε το σύστημα Spitzenkadidaten.
Η συμφωνία περιελάμβανε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κ. Frans Timmermans, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Manfred Weber, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στο Λαϊκό Κόμμα.
Παρόλο που ο Τusk εκτίμησε ότι η πρόταση θα μπορούσε να βρει συναίνεση στο Συμβούλιο, το σχέδιο αντιμετώπιζε «έντονη κριτική» μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ.
Αυτή η αντίθεση ήταν ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθυστέρησε την Κυριακή (30 Ιουνίου) για περισσότερες από τρεις ώρες, εξηγούν οι πηγές της ΕΕ.
Αφού δεν βρήκε κανένα περιθώριο για  διαπραγμάτευση του λεγόμενου «συμβιβασμού της Οσάκα», ο Τusk ξεκίνησε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων που διήρκεσε αρκετές ώρες.
Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα (1 Ιουλίου) το πρωί, έπεσε στο τραπέζι μια μεγάλη ποικιλία δυνητικών συμφωνιών, αλλά καμία εξ αυτών δεν θα κατέληγε στη συναίνεση που απαιτείται για μια απόφαση.
Η ΕΕ εξέτασε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ενδεικτικές ψηφοφορίες.
Αν και οι ηγέτες ήταν κοντά σε συμφωνία, ανέφεραν πηγές της ΕΕ, η ένταση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των σχεδόν 20 ωρών της συνόδου κορυφής.
Ο Τusk αποφάσισε να αναστείλει τη συνεδρίαση.
Πολλά πιθανά σενάρια για συμφωνία παραμένουν στο τραπέζι και τώρα ο Τusk θα πρέπει και πάλι να συμβουλευτεί τους ηγέτες για να δούμε ποια μπορεί τελικά να υποστηριχθεί τελικά την Τρίτη (2 Ιουλίου).
Ωστόσο, οι πηγές της ΕΕ παραδέχθηκαν, καθώς παραμένουν οι διαιρέσεις, ότι είναι πολύ πιθανή η ανάγκη ψηφοφορίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης