Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας από Κύπρο: Αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα

Τσίπρας από Κύπρο: Αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα
Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι δείγμα αδυναμίας
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ΕΛΔΥΚ βρέθηκε ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και μιλώντας στα στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την απόφασή του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως η απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο είναι δείγμα αδυναμίας.
Μάλιστα τόνισε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις θα υπάρξει τίμημα και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, διεμήνυσε:

«Συνεργάτες μου προ ολίγο με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι “λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του, αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου”. Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε ως εξής:

«Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλα και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης