Στα 505 GW αυξήθηκε η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας το 2018 - Οι μοχλοί της αύξησης

Στα 505 GW αυξήθηκε η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας το 2018 - Οι μοχλοί της αύξησης
Έντεκα χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 GW νέας παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια του έτους
Ελάχιστη αύξηση σημείωσε η ετήσια παγκόσμια αγορά ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) το 2018, αλλά αρκετά για να ξεπεράσει το επίπεδο των 100 GW (συμπεριλαμβανομένης της χωρητικότητας εντός και εκτός δικτύου) για πρώτη φορά.
Η αθροιστική ισχύς αυξήθηκε κατά περίπου 25% σε τουλάχιστον 505 GW.
Παρά το μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς το 2018, η ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενεργειακή τεχνολογία στον κόσμο.
Η ζήτηση για ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία εξαπλώνεται και επεκτείνεται καθώς γίνεται η ανταγωνιστικότερη επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών - για κατοικίες και εμπορικές εφαρμογές και όλο και περισσότερο για έργα κοινής ωφελείας.
Έντεκα χώρες πρόσθεσαν πάνω από 1 GW νέας παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια του έτους, από 9 χώρες το 2017 και 7 χώρες το 2016 και οι αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Μέχρι το τέλος του 2018, τουλάχιστον 32 χώρες είχαν σωρευτική ικανότητα 1 GW ή περισσότερο, από 29 χώρες πριν από ένα χρόνο.
Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να καταστεί η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια μια μεγάλη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης πολιτικής και ρυθμιστικής αστάθειας σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια διαδραματίζει ήδη σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες.
Το 2018 αντιπροσωπεύει το 12,1% της συνολικής γενιάς στην Ονδούρα και σημαντικά μερίδια και στην Ιταλία (8,2% περίπου), στην Ελλάδα (8,2%), στη Γερμανία (7,7%) και στην Ιαπωνία (6,5%).
Μέχρι το τέλος του 2018, λειτουργούσε αρκετή χωρητικότητα παγκοσμίως για την παραγωγή περίπου 640 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ή περίπου 2,4% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις περισσότερες χώρες εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για προγράμματα στήριξης για φωτοβολταϊκά, καθώς και για επαρκή ρυθμιστικά πλαίσια και πολιτικές που διέπουν τις συνδέσεις με το δίκτυο.
Οι κυβερνητικές πολιτικές - ιδιαίτερα οι προσφορές και, σε μικρότερο βαθμό, οι παραδοσιακές FIT - συνέχισαν να οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς το 2018.
Η εταιρική αγορά φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αυξήθηκε σημαντικά και η αυτοκατανάλωση αποτέλεσε σημαντικό κινητήριο μοχλό για την αγορά νέων κατανεμημένων συστημάτων
στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης