Φυσικό Αέριο

Φορτίο LNG για τη αγορά της Βουλγαρίας καταφτάνει τον Αύγουστο στη Ρεβυθούσα – Το φέρνει η βουλγαρική Energico

Φορτίο LNG για τη αγορά της Βουλγαρίας καταφτάνει τον Αύγουστο στη Ρεβυθούσα – Το φέρνει η βουλγαρική Energico

Η Ρεβυθούσα αποτελεί αυτή τη στιγμή την μοναδική δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στα Βαλκάνια

Στη Ρεβυθούσα στρέφεται η Βουλγαρία για την προμήθεια LNG.
Στις 31 Αυγούστου η βουλγαρική εταιρία ENERGICO, ιδιοκτησίας πρώην στελέχους του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας (BULGARTRASGAZ), θα φέρει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας LNG για την αγορά της Βουλγαρίας.
Είναι η πρώτη βουλγαρική εταιρία που προχωράει σε απευθείας προμήθεια LNG μέσω της Ρεβυθούσας, κίνηση που επιβεβαιώνει το στρατηγικό ρόλο του τερματικού σταθμού στην τροφοδοσία της ευρύτερης αγοράς των Βαλκανίων.
Για την αγορά της Βουλγαρίας, όπως επίσης και άλλων χωρών των Βαλκανίων, η Ρεβυθούσα αποτελεί αυτή τη στιγμή την μοναδική δυνατότητα διαφοροποίησης πηγών προμήθειας φυσικού αερίου αφού εξαρτάται σχεδόν σε ποσοστό 100% από το ρωσικό αέριο.
Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού Eλλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και την λειτουργία του αγωγού TAP το 2020, έργα που θα δικαιώσουν το όραμα της Ελλάδας για μετεξέλιξή της σε ενεργειακό κόμβο. 

Νέες δυνατότητες για τους Έλληνες προμηθευτές

Πέραν του στρατηγικού ρόλου της χώρας, η Ρεβυθούσα ανοίγει νέους ορίζοντες και για τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου.
Σε συγκυρίες όπως η τρέχουσα όπου οι τιμές LNG διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τιμές προμήθειας της Gazprom, ελληνικές εταιρίες μπορούν μέσω της Ρεβυθούσας να προμηθεύουν τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων με αέριο από το Κατάρ και τις ΗΠΑ και άλλες εκτός Ρωσίας χώρες, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στη διαφοροποίηση πηγών.
Στο LNG εξάλλου στρέφεται και η ΕΕ για την διαφοροποίηση των πηγών της και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν από τον περασμένο Ιούλιο, μόνο οι εισαγωγές αμερικανικού LNG έχουν αυξηθεί κατά 272%.
Καταλυτικά έχει επιδράσει τέλος η Ρεβυθούσα και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην αποκλιμάκωση των τιμών για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης