Τελευταία Νέα
Commodities

«Πυρηνική βόμβα» η απειλή της Κίνας για περιορισμό εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ

tags :
«Πυρηνική βόμβα» η απειλή της Κίνας για περιορισμό εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ
Επτά από τους δέκα τόνους σπανίων γαιών που εξορύχτηκαν το 2018, προέρχονταν από κινεζικά ορυχεία.
Η Κίνα επαναλαμβάνει τις απειλές για περιορισμό των εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, ως αντίποινα για τον εμπορικό πόλεμο.
Ο κ. Hu Xijin  εκδότης των Global Times, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» του Κομμουνιστικού Κόμματος από τότε που ο Πρόεδρος Trump αύξησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε ότι η Κίνα «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι προειδοποιήσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Πριν από μία εβδομάδα, ο κινέζος Πρόεδρος Xi Junping και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He, ο κορυφαίος διαπραγματευτής εμπορίου της Κίνας, επισκέφτηκαν ορυχείο σπάνιων γαιών στην επαρχία Jiangxi.
Οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή παντός τύπου, από μικροτσίπ έως μπαταρίες, έως οθόνες LED με γυαλιά νυχτερινής όρασης, έχουν αποκλειστεί από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Η επίσκεψη του Xi θεωρήθηκε ευρέως ως συμβολική προειδοποίηση.
Επτά από τους δέκα τόνους σπανίων γαιών που εξορύχτηκαν το 2018, εξορύχτηκαν από κινεζικά ορυχεία.
Ένας αναλυτής προειδοποίησε ότι η επίσκεψη του Xi είχε σκοπό να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα» στις ΗΠΑ.

Four

Η ένταση του εμπορικού πολέμου έχει προκαλέσει αύξηση κατά 30% στις τιμές των «σπανίων γαιών».
Ακόμα και αν το Πεκίνο δεν ακολουθήσει αυτές τις απειλές, ορισμένοι αναλυτές υποπτεύονται ότι, λόγω της περιορισμένης προσφοράς των σπάνιων γαιών, η Κίνα ενδέχεται να κινηθεί για να περιορίσει τις εξαγωγές τους για να βοηθήσει στην ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης.
Το Πεκίνο έχει ήδη επιβάλλει δασμούς σε σπάνιες γαίες που εξορύσσονται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το SCMP, ο Ιούνιος θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμη στιγμή για το make-or-break για το παγκόσμιο εμπόριο μετάλλων σπάνιων γαιών, γιατί τότε αναμένεται να καθορίσει η Κίνα την ποσόστωση εξόρυξης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η ποσόστωση για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 60.000 τόνοι, αμετάβλητη από το προηγούμενο έτος.

China


Υπάρχει προηγούμενο για την απαγόρευση των εξαγωγών σπάνιων γαιών: Η Κίνα περιορίζει περιοδικά τις εξαγωγές σπανίων γαιών στην Ιαπωνία το 2010, όταν μια κινεζική τράτα συγκρούστηκε με ιαπωνικά περιπολικά κοντά σε ένα αμφισβητούμενο νησί. Το Πεκίνο επέβαλε εν συντομία άδειες, ποσοστώσεις και φόρους στα στοιχεία σπάνιων γαιών, αλλά απέσυρε πολλά από αυτά το 2014 μετά την καταγγελία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στον ΠΟΕ.

china

Για να απομακρυνθούν οι ΗΠΑ από την εξάρτησή τους από το Πεκίνο, μια αμερικανική εταιρεία χημικών υπέγραψε τη Δευτέρα ένα Μνημόνιο Συμφωνίας με μια επιχείρηση εξόρυξης της Αυστραλίας για να αναπτύξει ένα ορυχείο σπάνιων γαιών στο Χόντο του Τέξας για να αντισταθμίσει το «κρίσιμο χάσμα της αλυσίδας εφοδιασμού». Και οι ιαπωνικοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα την ανακάλυψη μιας τεράστιας μάζας σπάνιων γαιών στο βυθό της θάλασσας από τις ακτές του Τόκιο.
Αλλά αν αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορούν να καλλιεργηθούν εγκαίρως είναι πολύ αμφίβολη. Παρόλα αυτά, το Πεκίνο είναι πιθανώς επιφυλακτικό να καταφύγει σε απαγόρευση των εξαγωγών, δεδομένου ότι πιθανότατα θα λειτουργήσει μόνο μία φορά.
Μόλις ενεργοποιηθεί η επιλογή μία φορά, αναφέρουν οι αναλυτές, οι προσπάθειες ανάπτυξης αυτών των εναλλακτικών πηγών πιθανότατα θα επιταχυνθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης