Επιχειρήσεις

Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Α. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Σημαντική μείωση δανείων και κόστους χρηματοδότησης

«Ικανοποιητικά και εντός προβλέψεων για τη διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών, είναι τα αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατά το Α’ Τρίμηνο του 2019 δήλωσε ο  κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου ΕΛΠΕ.
"Παρά το δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον, συνέχισε, αλλά και τα αναγκαία, μικρά σταματήματα μονάδων στο πλαίσιο του προγράμματος τακτικής συντήρησης, η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και υψηλών ταμειακών ροών οδηγούν σε περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού του Ομίλου.
Ταυτόχρονα, θετικές εξελίξεις αποτέλεσαν η σημαντική μείωση δανείων, καθώς και του κόστους χρηματοδότησης, το οποίο για Ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τροχοπέδη για ουσιαστική ανταγωνιστική παρουσία και επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ξεκινήσαμε τη χρονιά με αρνητικό διεθνές περιβάλλον σε σχέση με την περίοδο 2015-18, καθώς έχουμε τα χαμηλότερα περιθώρια για προϊόντα βενζίνης και νάφθας της τελευταίας τετραετίας, ενώ ταυτόχρονα η αγορά αργών πετρελαίων στη Μεσόγειο παρουσιάζει επιδείνωση καθώς, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, έχει μειωθεί η προσφορά ειδικά για συγκεκριμένους τύπους αργών.
Σε επίπεδο Ελληνικής αγοράς, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το μισό των πωλήσεων μας, εκτός από την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης λόγω καιρικών συνθηκών, θετικά καταγράφεται και η σημαντική άνοδος σε πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη και οι επερχόμενες ποιοτικές αλλαγές στα καύσιμα ναυτιλίας, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις των ΕΛΠΕ.
Όσον αφορά τις δραστηριότητες Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, αλλά και η βελτίωση των χρηματοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, επιτρέπει να εξετάσουμε και να υλοποιήσουμε την αναπτυξιακή στρατηγική στους συγκεκριμένους κλάδους. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτός από την οικονομική απόδοση, σημαντικά κριτήρια θα είναι η επίπτωση οποιασδήποτε επένδυσης στο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων μας, καθώς και η δυνατότητα διατήρησης υψηλής απόδοσης προς τους μετόχους του Ομίλου, παράλληλα με τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και το μοντέλο συνεργασιών και διακυβέρνησης.
Στο πεδίο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, όπου ο Όμιλος ΕΛΠΕ επιχειρεί είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με κορυφαίες διεθνείς εταιρίες όπως η ExxonMobil, η Total, η Edison και η Repsol, είναι σημαντικό να διατηρηθεί σταθερό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κύρωσης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τις περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης.
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα συνεχίσει να υλοποιεί απαρέγκλιτα τους στρατηγικούς στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ψηφιακό – Ενεργειακό Μετασχηματισμό, προκειμένου να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια, συνέχεια, περιβαλλοντική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων του Ομίλου και των μετόχων του.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης