Commodities

Morgan Stanley: Οι προβλέψεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, άνθρακα και χρυσό

Morgan Stanley: Οι προβλέψεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, άνθρακα και χρυσό

Έκθεση του Οίκου με ημερομηνία 12/5/2019 αναλύει τα νέα δεδομένα για την ενεργειακή αγορά

Συνέχεια rally για το πετρέλαιο και ειδικότερα για το brent βλέπει η Morgan Stanley βραχυπρόθεσμα.
Το brent παίζει σήμερα 71,70 δολ./βαρέλι και ο Οίκος το βλέπει 75 με 80 δολ. το βαρέλι για να ισορροπήσει η προσφορά μεσοπρόθεσμα.
Μια ομάδα παραγόντων μπορεί να κρατήσει σφιχτή την παραγωγή πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.
Κατά πρώτον, αυτό αφορά το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τη Λιβύη.
Αν αυτό συνδυαστεί με μια πειθαρχημένη στρατηγική από πλευράς ΟΠΕΚ, αφήνει την αγορά με μειωμένη προσφορά κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το γ’, τρίμηνο του 2019.
Αυτό θα μειώσει τα αποθέματα και θα οδηγήσει υψηλότερα τα μελλοντικά συμβόλαια.
Ιστορικά αυτό δημιουργεί ισχυρό αγοραστικό σημείο στους επενδυτές για τα futures του πετρελαίου και εξασφαλίζει υποστήριξη της ανοδικής τάσης, οδηγώντας το brent προς τα 77,5 δολ. ανά βαρέλι το γ’ τρίμηνο του 2019.
Αυτή η οπτική υποθέτει ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι μικρής διάρκειας.
Εάν αυτές καταστούν παρατεταμένες, θα αποτελέσουν ρίσκο σε αυτή την προσδοκία.
Από τα τέλη του 2019 ως το 2020, η αγορά πετρελαίου δείχνει πιο ισορροπημένη.
Οι τιμές μπορούν να μείνουν σταθεροποιημένες στο ξεκίνημα του 2020, καθώς οι νέοι περιορισμοί για την ρύπανση στη ναυτιλία (ΙΜΟ 2020) θα ενισχύσουν την ζήτηση μεσαίου αποστάγματος και θα αυξηθεί η προσφορά περισσότερου crude στο σύστημα από τα διυλιστήρια.
Παράλληλα, ο Οίκος διαβλέπει σημαντική ανάπτυξη προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Βραζιλία και αναμένει ένα λιγότερο πειθαρχημένο ΟΠΕΚ από ένα σημείο και πέρα.
Κατά το 2020, αναμένεται το brent να διορθώσει στα 65 δολ. το βαρέλι.

Πτωτικά το Φυσικό αέριο

Οι προσδοκίες είναι πτωτικές και για το 2019 οι τιμές θα μείνουν χαμηλότερα από 3 δολ. παρά το γεγονός ότι θα είναι ένας ακόμη χρόνος ισχυρής ζήτησης.
Στα τέλη του 2019 και κατά το 2020 οι νέοι αγωγοί εκτός Permian, θα αυξήσουν σημαντικά την προσφορά, ανοίγοντας έναν νέον κύκλο δομικής υπερπροσφοράς στο φυσικό αέριο.
Προβλέπουμε, ότι οι τιμές θα κινηθούν χαμηλότερα από 2,65 δολ. το 2020, ώστε να ενισχυθεί η μετατόπιση των παραγωγών από άνθρακα σε φυσικό αέριο για να ισορροπήσει η αγορά.
Χωρίς να είναι το βασικό σενάριο, εκτιμάται ότι η αδυναμία διαρκείας στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιοδικές μειώσεις ή και εκμηδενισμό εξαγωγών LNG με αποτέλεσμα οι τιμές να πιεστούν περαιτέρω.
Τα πράγματα βέβαια στην Ευρώπη είναι διαφορετικά. Η μετατόπιση από άνθρακα σε φυσικό αέριο, η επιλογή των εισαγωγών από αγωγούς πετρελαίου και τα μικρότερα κέρδη από τους προμηθευτές LNG, είναι οι βασικοί παράγοντες για την υποαπόδοση από τον Σεπτέμβριο του 2018 και τα διαφαινόμενα ρίσκα που υπάρχουν μπροστά.
Παράλληλα, οι καλά οργανωμένες αποθήκες φυσικού αερίου και οι συνεχείς εισαγωγές LNG, θα καταστήσουν την όποια ανάκαμψη αργή.
Τα βασικά ρίσκα για την συγκεκριμένη πρόβλεψη και ανάλυση είναι ότι οι παγκόσμιοι και τοπικοί παράγοντες για προσφορά είτε ζήτηση, παραμένουν χαλαροί.
Η ζήτηση στην Ασία δεν ανακάμπτει ενώ την ίδια στιγμή ελεύθερο LNG, και διοχέτευση μέσω αγωγών από Ρωσία και Νορβηγία συνεχίζουν να διατηρούν την ευρωπαϊκή αγορά υπερτροφοδοτούμενη, παρά την μεμονωμένη μείωση παραγωγής.
Εκτιμάται ότι οι τιμές στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο θα κινηθούν μεταξύ 5,8 δολ./mmbtu κατά μέσο όρο το 2019 και στα 6,8 δολ./ mmbtu το 2020.

Μέταλλα: Ανοδικά ο χαλκός, προς ανάκαμψη το αλουμίνιο

Ο χαλκός είναι το βασικό από τα βιομηχανικά μέταλλα που προβλέπεται να κινηθεί ανοδικά σε 6μηνη βάση, καθώς η μείωση προσφοράς και η χαμηλότερη ποιότητα από αρκετά βασικά ορυχεία θα δημιουργήσουν πτώση στην παραγωγή το 2019.
Έτσι, τα υπεραποθέματα που έρχονται από το 2018 μπορεί να εγκυμονούν ρίσκο βραχυπρόθεσμης πτώσης, αλλά στο κλείσιμο του έτους αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει, επιτρέποντας μια άνοδο του 8% , η οποία και θα συνεχιστεί στις αρχές του 2020.
Μέχρι η προσφορά να συνεχίσει να αυξάνεται.
Ο Οίκος δηλώνει ουδέτερος στο αλουμίνιο, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα αρχίζει να ανεβαίνει, ενώ από την άλλη μειώνονται τα αποθέματα που παραμένουν αρκετά υψηλά.
Την ίδια ώρα τα κόστη παραγωγής περιορίζονται. Οι τιμές είναι ήδη χαμηλά (1800 δολ. ο τόνος) και η εκτίμηση είναι, ότι η βελτίωση της ζήτησης θα στηρίξει μια άνοδο του 7% μέχρι το τέλος του 2019.
Χωρίς όμως περιορισμό της προσφοράς, οι προοπτικές για περαιτέρω άνοδο είναι περιορισμένες.
Προβλέπεται μεγαλύτερη πτώση για τον ψευδάργυρο ενώ για το νικέλιο ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει βασικός παράγοντας της αγοράς αυτής για τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα η αύξηση προσφοράς από την Ινδονησία σε ανοξείδωτο ατσάλι χαμηλού κόστους προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση νικελίου.

Διορθωτικά ο άνθρακας

Στο θερμικό άνθρακα (thermal coal) η τιμή έχει πέσει 30% από την κορύφωση του Αυγούστου του 2018 (Newc US 84 δολ/τόνο), εξαιτίας αδύναμης ζήτησης λόγω περιορισμών στις κινέζικες εισαγωγές και υψηλών αποθεμάτων.
Παράλληλα τα υψηλά αποθέματα λόγω ενός ήπιου χειμώνα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων υδροηλεκτρικών, καθώς και του μετασχηματισμού από άνθρακα σε φυσικό αέριο που ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του CO2 συντήρησε την πτώση των τιμών στον άνθρακα.
Η υπερπροσφορά που υπάρχει έχει αποτιμηθεί και δεν βλέπουμε όπως αναφέρει η ανάλυση περαιτέρω σημαντική πτώση.

Στο σιδηρομετάλλευμα, οι τιμές ανέβηκαν υψηλότερα από 90 δολάρια ανα τόνο στην Κίνα (28% από την αρχή του έτους) μετά το φιάσκο της 25ης Ιανουαρίου στην παραγωγική μονάδα της Βραζιλίας Vale.
Αυτή έχει επαναφέρει στην παραγωγή 30 Mtpa, αλλά δεν αναμένεται ακόμα να ενισχυθεί η προσφορά καθώς οι απώλειες δεν θα υπερκεραστούν γρήγορα και το απόθεμα ασφαλείας στην Κίνα υποχωρεί.
Αναμένεται το έλλειμμα ζήτησης να αρχίσει να μειώνεται με την πάροδο του έτους, καθώς η ζήτηση θα εξομαλύνεται μετά την κορύφωση της κινεζικής περιόδου παραγωγής στο χάλυβα.
Έτσι, η ισορροπία θα επανέλθει στην αγορά το 2020 με την τιμή να ισορροπεί χαμηλότερα στα 70 δολ/τόνο.
Ο χρυσός τέλος έχει υποχωρήσει μετά το rally του δολαρίου και την πτώση των πραγματικών επιτοκίων αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley παραμένουν bull για το β’ 6μηνο του 2019 και προβλέπουν την τιμή στα 1350 δολ. στο τέλος του έτους                      

www
.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης