Ενέργεια

Επενδύσεις 1 τρις. δολάρια έως το 2023 στην ενέργεια σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Επενδύσεις 1 τρις. δολάρια έως το 2023 στην ενέργεια σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να προχωρήσεις σε τριπλασιασμό περιφερειακών επενδύσεων

Ο ενεργειακός τομέας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα συγκεντρώσει σχεδόν 1 τρις δολάρια σε επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι χώρες αναπτύσσουν ενεργειακές δυνατότητες και στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp), μια πολυμερής τράπεζα ανάπτυξης με περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού, παρέχει ετήσια εκτίμηση τόσο για προγραμματισμένες όσο και για δεσμευμένες επενδύσεις για το διάστημα από το 2019 έως το 2023.
"Βλέπουμε αύξηση του συνολικού όγκου των επενδύσεων που πηγαίνουν στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε ο CEO της Apicorp Ahmed Attiga στο CNBC.
Ο όμιλος αναφέρει ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τα 613 δισ. δολάρια, ενώ οι δεσμευμένες επενδύσεις καλύπτουν το υπόλοιπο.
Το πετρέλαιο παραμένει κλειδί, αλλά το αέριο αυξάνεται
Ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών επενδύσεων στα 348 δις. δολάρια. Από αυτό, υπάρχουν έργα ύψους 90 δις. δολαρίων που βρίσκονται υπό εκτέλεση.
"Ο τομέας της ενέργειας παρουσιάζει τεράστια αύξηση και αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των χωρών της περιοχής που διαφοροποιούν το ενεργειακό μίγμα τους και επίσης προσπαθούν να βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως σημαντική πηγή ενέργειας", δήλωσε ο Attiga.
"Οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής είναι τώρα αποφασισμένες να εφαρμόσουν μια ενεργειακή μετάβαση ανεξάρτητα από τη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η περίπτωση αλλαγής από το  πετρέλαιο στο φυσικό αέριο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει ισχυρή σε χώρες με σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ ή όπου το μερίδιο των υγρών στην παραγωγή ενέργειας παραμένει σημαντικό.
Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα ανέλθουν σε 186 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πενταετίας, στις οποίες περιλαμβάνονται 87 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένων επενδύσεων.
Παρά ταύτα, ο πετρελαϊκός τομέας (ανάντη, μεσαία και διύλιση) εξακολουθεί να είναι βασικός «οδηγός» επενδύσεων στα 304 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οι αναληφθείσες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από 50% ή 138 δις. δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία στο επίκεντρο

Η Σαουδική Αραβία έχει τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις και προγραμματισμένες επενδύσεις μεσοπρόθεσμα, αξίας άνω των 140 δις.  δολαρίων, καθώς φαίνεται να κάνει την ανανεώσιμη και ενδεχομένως την πυρηνική ενέργεια το  μεγαλύτερο συστατικό του μεριδίου της προσφοράς της.
Το Ιράκ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Σαουδική Αραβία για δεσμευμένες και προγραμματισμένες επενδύσεις, ακολουθούμενο από το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Τα Εμιράτα είναι η μόνη χώρα στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) με αναληφθείσες επενδύσεις σε ετήσια βάση, με τις επενδύσεις στον  ανάντη (upstream) τομέα του πετρελαίου  να φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από τον Λίβανο, όλοι οι καθαροί εισαγωγείς στην περιοχή είχαν σε ετήσια βάση  αύξηση στις πενταετείς επενδυτικές τους προοπτικές, ενώ η Ιορδανία, το Ιράκ και η Τυνησία σημείωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.
Παρά τα αυξανόμενα μεγέθη, η έκθεση ανέφερε ότι ο ρυθμός μετάβασης από προγραμματισμένες σε δεσμευμένες επενδύσεις ήταν χαμηλός, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ανάπτυξη και τις τιμές του πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι μη κυβερνητικές επενδύσεις, ιδίως σε χώρες με ασθενέστερα δημοσιονομικά αποθέματα ή υψηλότερο μερίδιο έργων στον τομέα της ενέργειας. "Βλέπουμε την τάση να αυξάνεται σημαντικά", δήλωσε ο Attiga.
"Δεν είναι πλέον οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων, αλλά μάλλον μια αύξηση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα και πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη", πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης