Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης: Τι σημαίνει η αναγγελία της Τουρκίας για έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Λάμπρος Τζούμης: Τι σημαίνει η αναγγελία της Τουρκίας για έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία καθημερινά με κάθε τρόπο (λεκτικές απειλές, επιχειρησιακές δράσεις, κ.λπ) μας τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να βρεθεί στο περιθώριο των ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής
Πριν λίγες μέρες η Τουρκία, απέστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία αναφέρει ότι σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε γεωτρήσεις στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Μέσω της ενέργειας αυτής έχει στόχο την ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία τετελεσμένων. Η αμφισβήτηση για την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου από την Τουρκία ξεκινά αρκετά χρόνια πριν.
Τον Μάρτιο του 2011 ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία δήλωσε ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχει διαφωνία σε ότι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες στην Ν.Α. Μεσόγειο. Τον Απρ. του 2012, η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε μονομερώς άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελλορίζου. Τον Ιούλιο του 2012 η ελληνική πλευρά απέστειλε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση των αδειών και προχώρησε σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ. Το Μαρ. του 2013 η Τουρκία απάντησε με αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση αμφισβητώντας το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Από το 2014 και μετέπειτα η Τουρκία επανέρχεται κατ΄ επανάληψη στο θέμα των διεκδικήσεων της στο χώρο της Ν.Α. Μεσογείου με λεκτικές απειλές, παράνομες δεσμεύσεις περιοχών, έρευνες και επιστολές που καταθέτει στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα με αντίστοιχα έγγραφα επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας αναφορικά με τα θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Ν.Α. Μεσόγειο δεν γίνονται αποδεκτοί αφού χαρακτηρίζονται ως αβάσιμοι, στερούμενης οιασδήποτε νομικής βάσης.
Όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν προβαίνει σε καμιά ενέργεια εάν προηγουμένως δεν την κοινοποιήσει, προφορικά και γραπτά, σφυγμομετρώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, επιζητώντας την εξωτερική νομιμοποίηση.
Στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρει ότι η Τουρκία για θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να επιζητεί τη δυνατότητα επέμβασης εντός ενός «νομικού πλαισίου» και εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι το ότι η επέμβαση στην Κύπρο κατέστη δυνατόν να νομιμοποιηθεί, μέσα από αυτή την πρακτική. Η Τουρκία μέσω της προβολής των διεκδικήσεων της στον ΟΗΕ για την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου επιχειρεί να προσδώσει ένα «μανδύα νομιμοποίησης» σε ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειές της στην περιοχή.
Στόχος της Άγκυρας είναι η συμμετοχή στην ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και τυχόν κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και η ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών Ελλάδας - Κύπρου. Η Τουρκία καθημερινά με κάθε τρόπο (λεκτικές απειλές, επιχειρησιακές δράσεις, κ.λπ) μας τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να βρεθεί στο περιθώριο των ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής. Με την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ όπως έχει προαναγγείλει και τη δημιουργία τετελεσμένων σκοπεύει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συμβιβασμούς και ετεροβαρείς υποχωρήσεις για τη χώρα μας. Η ανησυχία είναι ότι η προσπάθεια αυτή θα γίνει μέσω της δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου, προκειμένου κατόπιν παρέμβασης του «διεθνούς παράγοντα» να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους που επιθυμεί η Άγκυρα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρηθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα σε συνδυασμό με την οικοδόμηση συμμαχιών με στόχο την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης