Ενέργεια

Η Ρωσία θα πληρώσει 3,3 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκές για να μην αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων

tags :
Η Ρωσία θα πληρώσει 3,3 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκές για να μην αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων
Μόνο τον Φεβρουάριο κατέβαλε 20- 30 δισ. ρούβλια
Η Ρωσία αναμένει να χρησιμοποιήσει φέτος περίπου 210 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου για να αποπληρώσει τις πετρελαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο συμφωνίας για τη μείωση των εγχώριων τιμών βενζίνης και πετρελαίου, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 19/4/2019.
Σύμφωνα με το reuters η κυβέρνηση και οι πετρελαϊκές εταιρείες συμφώνησαν να μειώσουν την τιμή χονδρικής των εγχώριων τιμών καυσίμων πέρυσι ως προσωρινό μέτρο για να κρατήσουν σταθερό το κόστος βενζίνης και ντίζελ, ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία διαρκεί από τις 1 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου, οι πετρελαϊκές εταιρείες επιτρέπεται να αυξάνουν σταδιακά το κόστος βενζίνης και ντίζελ, το οποίο άρχισε να ενισχύεται λόγω των ισχυρότερων παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.
Η Ρωσία αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο την υποστήριξη των τιμών αργού πετρελαίου, μια σημαντική πηγή κρατικών εσόδων.
Το κόστος της βενζίνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό - και το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.
Ο Alexei Sazanov, επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι  μόνο το Φεβρουάριο το κράτος κατέβαλε σε πετρελαϊκές εταιρείες 20-30 δισεκατομμύρια ρούβλια για να διατηρήσουν τις τιμές των καυσίμων υπό έλεγχο.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) για την αποφυγή πιθανών εξωτερικών κραδασμών και για να πληρώσει συντάξεις ή να στηρίξει μερικά σημαντικά μεγάλα έργα. Οι κανόνες δαπανών είναι αυστηροί καθώς το κράτος επιθυμεί να διατηρήσει το ταμείο.
Ο Sazanov δήλωσε ότι για το σύνολο του 2019, η πληρωμή από το NWF στις πετρελαϊκές εταιρείες εκτιμήθηκε σε 210 δισεκατομμύρια ρούβλια.
"Αν πληρώνουμε τα μετρητά, θέλουμε να πάρουμε μια ποιοτική υπηρεσία σε αντάλλαγμα. Η υπηρεσία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στο γεγονός ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να δει τις τιμές στους σταθμούς καταγραφής καυσίμων βάσει των επιπέδων που επιστρέφουμε στις πετρελαϊκές εταιρείες ", δήλωσε ο Sazanov.
Σύμφωνα με έναν «δημοσιονομικό κανόνα», τα τυχόν έσοδα από τις τιμές πετρελαίου που υπερβαίνουν τα 40 δολάρια ανά βαρέλι εισέρχονται στο NWF, το οποίο αποτελεί μέρος των  αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας που κατέχει η κεντρική τράπεζα.
Τα κεφάλαια του  NWF ανέρχεται σήμερα σε 59 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να τετραπλασιαστούνσε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 2021.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης