Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι 4+3 ενεργειακές μετοχές διεθνών ομίλων που "βλέπουν" κέρδη από την άνοδο του πετρελαίου

Οι 4+3 ενεργειακές μετοχές διεθνών ομίλων που

Υψηλές ταμειακές ροές, μερίσματα και αποδόσεις - Οι στρατηγικές

Οι τιμές του πετρελαίου είναι ανοδικές και οι ενεργειακές μετοχές κινούνται ως επί το πλείστον σε υψηλά των 52 εβδομάδων. Αλλά ακόμα, τα μεγάλα ονόματα προσφέρουν υψηλή απόδοση μερισμάτων.
Σύμφωνα με το InvestorPlace αν επενδύσατε στην ενέργεια τα τελευταία χρόνια, θα έχετε μικτές αποδόσεις, ανάλογα με το πότε ξεκινήσατε.
Στην αρχή αυτής της δεκαετίας, οι εταιρείες εξόρυξης βαθέων υδάτων και οι ολοκληρωμένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου "απολάμβαναν" υψηλές τιμές πετρελαίου.
Οι αγορές και οι αγοραστές προέβλεπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρήσουν το επίπεδο των 100 $ / bbl.
Αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε πολύ κακή. Η υπερβολική παραγωγή πετρελαίου και η εξερεύνηση οδήγησαν σε υπερβολική προσφορά και οι τιμές υποχώρησαν.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε πολυετή χαμηλά και μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, οι επενδυτές που αγόραζαν στα χαμηλά θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει κέρδη.
Μέχρι στιγμής φέτος, οι περισσότερες εταιρείες ενεργειακής δραστηριότητας έχουν τόσο καλή εικόνα, ώστε οι επενδυτές να αμφισβητούν πόσο η ανοδική τάση θα παραμένει.
Με τις ελκυστικές αποδόσεις μερισμάτων στα τρέχοντα επίπεδα και τη μελλοντική αύξηση των μερισμάτων, λόγω της αύξησης των ελεύθερων ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες, η επένδυση στον ενεργειακό τομέα παραμένει έντονη.
Όμως αν συνεχίσουν να αυξάνονται είτε να παραμένουν υψηλά οι τιμές του πετρελαίου, ποιές ενεργειακές μετοχές πρέπει να αγοράσουν οι επενδυτές;
Ιδού η λίστα με τις επτά καλύτερες επιλογές που υπάρχουν αυτή την στιγμή για αγορά έως τις 25 Απριλίου

Exxon Mobil (XOM)

Οι μετοχές της Exxon Mobil (NYSE: XOM) πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα των 52 εβδομάδων και διαπραγματεύονται σε περίπου $ 82.
Η εταιρεία ενημέρωσε για τα αναπτυξιακά της σχέδια και πιστεύει ότι είναι δυνατή η περαιτέρω ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις  τα κέρδη θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 140% μέχρι το 2025 από τα επίπεδα  του 2017.
Προηγουμένως, αναμενόταν αύξηση κατά 135%.
Η Exxon προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι τουλάχιστον $ 60 ανά βαρέλι και τα περιθώρια είναι σύμφωνα με τα επίπεδα του 2017.
Από το 2019 έως το 2025, τα σωρευτικά κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το 2025, οι ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες θα φθάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, υποθέτοντας ότι η τιμή του πετρελαίου θα είναι 60 δολ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ταμειακές ροές από λειτουργίες που προσθέτουν 24 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.
Οι επιτυχείς δραστηριότητες εξερεύνησης στον ανάντη τομέα και στη Γουιάνα και τη Βραζιλία θα αυξήσουν τη βάση πόρων της Exxon κατά 1,3 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου.
Στη Γουιάνα, η Exxon εκτιμά ότι έχει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε ακαθάριστο ανακτήσιμο πόρο.
Η Exxon έχει αρκετή κάλυψη αναλυτών, με την Tipranks να αναφέρει ότι 14 αναλυτές έχουν μέσο στόχο τιμής  για την μετοχή τα ~ $ 86.
Αν και το ανοδικό περιθώριο είναι μόλις 5,6%, οι επενδυτές ενδέχεται να ξεκινήσουν μια μικρή θέση στη μετοχή ενώ εισπράττουν μερίσματα που αποφέρουν 4%.

Chevron Corporation (CVX)

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Chevron (NYSE: CVX) αναμένει ότι το έλλειμμα εφοδιασμού των 42 mmbd θα οδηγήσει τη ζήτηση μέχρι το 2040.
Για να αυξηθεί η κερδοφορία της από αυτή τη δυναμική ζήτησης-προσφοράς, η επιχείρηση πρέπει να διατηρήσει την πειθαρχία κόστους, καθώς επενδύει για να κατακτήσει περισσότερο την αγορά.
Το τέταρτο τρίμηνο, η Chevron είχε κέρδη 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από ένα EPS ύψους 1,95 δολαρίων. Οι ταμειακές ροές από λειτουργίες ανήλθαν σε 9,2 δισ. δολάρια.
Μεγιστοποίησε τις αποδόσεις των μετόχων, πληρώνοντας 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και αγοράζοντας πίσω 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές κατά την τριμηνιαία περίοδο.
Οι τάσεις αύξησης των ταμειακών ροών της Chevron τα τελευταία τρία χρόνια υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές θα εξασφαλίσουν σταθερή πληρωμή μερισμάτων για τα επόμενα χρόνια.
Το 2018, η ελεύθερη ταμειακή ροή ανήλθε σε 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρεία επέστρεψε 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους.
Το «μαξιλάρι»  των 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά στα τέλη του 2018 επιτρέπει στην Chevron να επιτύχει τέσσερις προτεραιότητες.
Να διατηρήσει και να αυξήσει το μέρισμα, να χρηματοδοτήσει κεφαλαιακά προγράμματα, έχοντας έναν ισχυρό ισολογισμό και να επιστρέψει το πλεόνασμα μετρητών στους επενδυτές.
Η Chevron προβλέπει έσοδα από  τον ανάντη τομέα  4% - 7%. Το μέρισμα θα αυξηθεί κατά 0,07 δολάρια, ενώ η επαναγορά μετοχών θα ανέλθει συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Οι τάσεις της μείωσης του κόστους της εταιρείας θα συνεχιστούν μέχρι το 2020, χάρη στη χρήση τεχνολογίας που θα επιτρέπει την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι το κόστος παραγωγής θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 10 δολαρίων το 2020, μειωμένο αισθητά από περίπου 18 δολάρια το 2014.
Με βάση 15 αναλυτές που καλύπτουν την μετοχή, ο μέσος στόχος τιμών είναι $ 138, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να κερδίσουν 14% στην άνοδο.

BP (BP)

Με απόδοση μερίσματος 5,5%, η BP plc (NYSE: BP) παραμένει μια ελκυστική επένδυση για επενδυτές εισοδήματος.
Η κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση αντιμετώπισε αρνητικές προκλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο όταν οι τιμές του αργού Brent ήταν κατά μέσο όρο $ 69 ανά βαρέλι.
Αυτό μειώθηκε από $ 75 το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.
Η BP αισθάνεται άνετα με τις τιμές του πετρελαίου στα $ 50 επειδή τα μεγέθη της είναι ισορροπημένα σε αυτό το επίπεδο.
Αλλά με τις τιμές που είναι ήδη υψηλότερες από αυτό, η BP πιστεύει ότι τα $ 60 είναι πιο εποικοδομητικά και ότι οι τιμές θα διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα.
Ανεξάρτητα από τις τιμές της ενέργειας, η BP θα συνεχίσει να διαθέτει υψηλά διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2019 και το 2020.
Αυτό θα βελτιώσει τον ισολογισμό της, καθώς θα συρρικνώνονται οι υποχρεώσεις της.
Αναμένουμε από τη BP να αξιοποιήσει την  ισχυρή απόδοση  του 2018, όπου έδωσε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερη ταμειακή ροή.
Αυτή η ισχυρή, θετική δυναμική θα οδηγήσει την επιχείρηση σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους του για το 2021.

ConocoPhillips (COP)

Η ConocoPhillips (NYSE: COP) προσφέρει μερισματική απόδοση 1,8%. Το 2018, η COP αποτύπωσε τις προτεραιότητές της, επιτυγχάνοντας  12,6% ROCE, στόχο χρέους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές ιδίων μετοχών και επέστρεψε το 35% των ταμειακών ροών στους μετόχους.
Η ConocoPhillips δημοσιοποίησε $ 4,54 EPS.
Η ελεύθερη ταμειακή ροή ανήλθε σε 5,5 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα με τα περιουσιακά στοιχεία πώλησης της BP, η ConocoPhillips δημιούργησε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση σε έσοδα.
Ολοκλήρωσε την εξαγορά της στην Αλάσκα και προχώρησε στην αξιολόγησή της στην Αλάσκα, στο Montney και στο LA Austin Chalk.
Για το 2019, η COP προϋπολογίζει 6.1 δισεκατομμύρια δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, σχεδιάζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές ιδίων μετοχών και θα διανείμει συνολική πληρωμή μετόχων άνω των 30% των ταμειακών ροών από τις πράξεις.
Η COP υποθέτει ότι κάθε δολάριο που προστίθεται στην τιμή του πετρελαίου WTI θα έχει ωφέλεια στα καθαρά κέρδη ύψους 30 έως 40 εκατομμυρίων δολαρίων.
Με το Brent, η αντίστοιχη άνοδος  θα έχει ωφέλειες ύψους 175 έως 175 εκατομμυρίων δολαρίων στο καθαρό κέρδος.
Με την οικοδόμηση ενός βαθμού ευαισθησίας μεταξύ  τιμών από 45 έως 75 δολάρια για το WTI, η εταιρεία θα έχει την ευελιξία να εξασφαλίσει ότι οι ταμειακές ροές πληρούν τις υποχρεώσεις μερίσματος και λειτουργικού κόστους για το έτος.

Enbridge (ENB)

Στον υποτομέα του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Enbridge (NYSE: ENB) εξακολουθεί να αποδίδει καλά.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου τον Φεβρουάριο. Με έντονη ζήτηση για ενέργεια, οι επενδυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται καλά αυτό το τρίμηνο και το επόμενο.
Η Enbridge δημιούργησε 1,86 δισ. δολάρια σε διανεμητέα ταμειακή ροή για το τρίμηνο και 7,62 δισ. δολάρια για το 2018.
Το EBITDA, το οποίο ανήλθε σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια με διανεμητέα ταμειακή ροή στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφράζεται σε 4,42 δολάρια ανά μετοχή στο DCF.
Εκτός από τα ισχυρά αποτελέσματα, η Enbridge επιτάχυνε την αποεπένδυση, εξορθολογίζοντας την επιχείρηση μέσω περικοπών κόστους, κερδοφορίας και επέκτασης της ανάπτυξης.
Η αποεπένδυση της Enbridge προχώρησε ικανοποιητικά από το 2016. Το ενοποιημένο χρέος προς EBITDA υποχώρησε από 6 φορές το 2016 στο 4,5 το 2018.
Τα έργα ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Enbridge που τέθηκαν σε λειτουργία το 2018 θα ενισχύσουν σημαντικά τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα αντισταθμίσουν το EBITDA, αλλά η συνεχής διαχείριση του κόστους και η βελτιστοποίηση των εσόδων θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη «ισχυρό» έτος.
Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές του Οντάριο ενέκριναν τη συγχώνευση μεταξύ της Enbridge και της Union Gas και φέτος αναμένεται να φανούν οι  συνέργειες από τη συγχώνευση.
Για το 2020, αναμένεται  EPS από 4,85 έως 5,15 δολάρια ανά μετοχή.
Μεγάλο μέρος της αύξησης EBITDA κατά 14% το 2019 προέρχεται από τη συνεισφορά του σχεδίου αντικατάστασης της γραμμής 3.
Οι ελεύθερες ταμειακές ροές, μείον τα μερίσματα και το κόστος συντήρησης, θα μπορούσαν να φθάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα χρηματικά διαθέσιμα των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δώσουν στην Enbridge πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη διαθέσιμων κεφαλαίων σε έργα ανάπτυξης χαμηλού κινδύνου.

Antero (AR)

Η Antero Resources Corporation (NYSE: AR) ξεπέρασε τους επιχειρησιακούς της στόχους το 2018.
Στα σχέδια ανάπτυξης της Antero μέχρι το 2023, η εταιρεία αναμένει ότι το ακατέργαστο ντήζελ WTI θα κυμαίνεται από $ 50 έως $ 65 το βαρέλι.
Το φυσικό αέριο θα κυμαίνεται από 2,85 έως 3,15 δολάρια ανά MMBtu.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η εταιρεία αναμένει μεταβλητότητα στις τιμές της ενέργειας. Αλλά θα πραγματοποιήσει έργα με ευέλικτο τρόπο.
Όταν οι τιμές είναι χαμηλές, η Antero θα επενδύσει και δαπανήσει εντός των περιορισμών των ταμειακών ροών και εάν οι τιμές βελτιωθούν, θα αυξηθεί η παραγωγή για να μεγιστοποιηθεί η ελεύθερη ταμειακή ροή της.
Για το 2019, η διοίκηση θα συνεχίσει να δαπανά τα μετρητά της σε έργα.
Αλλά οι αγορές είναι πολύ bearish για την μετοχή αυτής της επιχείρησης εξερεύνησης: οι μετοχές έχουν βαλτώσει στο εύρος $ 8.30 και δεν δείχνουν κανένα σημάδι ανάκαμψης.
Η Antero Resources έθεσε προϋπολογισμό κεφαλαίου γεώτρησης και ολοκλήρωσης ύψους 1,3 δισ έως 1,45 δισ. δολαρίων.

Transocean (RIG)

Η Transocean (NYSE RIG) έχει δραστηριοποιηθεί  σε 12 πεδία  υπερβολικά βαθέων υδάτων, 37 βαθέων υδάτων/ μεσαίων υδάτων και 15 jackups από το 2014.
Έχει ρευστότητα 3,2 δισ. δολαρίων και 12,3 δισ. δολάρια σε ανεκτέλεστο που σημαίνει αντίστοιχα και υποχρεώσεις.
Το ότι το χρέος της εταιρείας είναι πολύ υψηλό είναι ευλογία και κατάρα.
Στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, η Transocean πιέζεται να πωλήσει τα περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει τα επίπεδα του χρέους της.
Αλλά καθώς οι τιμές βελτιώνονται, ο ισολογισμός της Transocean θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχετικά καλύτερα αποτελέσματα.
Η Transocean έχει οφειλές ύψους 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 95% αφορά εταιρίες επενδύσεων.
Αν και οι υποχρεώσεις σε ετήσια βάση είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, μπορούν να μειωθούν στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Η βελτίωση των ποσοστών γεωτρήσεων και της ενεργειακής ζήτησης θα μπορούσε, κατά τα προσεχή έτη, να οδηγήσει το ανεκτέλεστο σε υψηλότερα επίπεδα ισορροπώντας την σχέση με τις υποχρεώσεις.
Με τις αγορές ακόμη δυσμενείς για την Transocean, η εταιρεία πρέπει να διατηρήσει το EBITDA μέσα στον κύκλο
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξαγορές της Transocean θα σταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό κόστος.
Απέκτησε τις Ocean Rig, Sonza Offshore, και ποσοστό συμμετοχής 33% στην Transocean Norge.
Οι αναλυτές είναι bull με στόχο μέσης τιμής 11,33 δολαρίων ανά μετοχή.
Σε μια πρόσφατη τιμή των 8,33 δολαρίων, η πιθανή ανάκαμψη για τη διατήρηση της μετοχής αποφέρει 29%.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης