Ενέργεια

ΕΕ: Οι καθυστερήσεις στον Nord Stream 2 αποτελούν "ατού" για τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

tags :
ΕΕ: Οι καθυστερήσεις στον Nord Stream 2  αποτελούν

Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου θα αναγκάσουν την Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία εκτιμά αξιωματούχο της ΕΕ

Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 στη Γερμανία θα  αντιμετωπίσει περαιτέρω μεγάλες καθυστερήσεις, αναγκάζοντας τη Μόσχα να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με τις μελλοντικές διελεύσεις αερίου, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη 11/4/2019.
Το έργο των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία έχει δεχθεί πυρά  από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ανατολικοευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες φοβούνται ότι θα υπονομεύσουν την Ουκρανία και τα έσοδά της από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και θα αυξήσουν  την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.
Η ρωσική εταιρεία Nord Stream 2 ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει να ολοκληρωθεί ο αγωγός μέχρι τα τέλη του 2019, παρά τις εκκρεμείς άδειες στη Δανία και τους νέους κανόνες της ΕΕ που ενδέχεται να αλλάξουν το λειτουργικό της μοντέλο.
Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Klaus-Dieter Borchardt, αξιωματούχος του τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι «για μένα είναι γεγονός» ότι οι προθεσμίες του σχεδίου θα διολισθήσουν, πράγμα που θα αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία.
"Αυτό είναι που θα φέρει τη ρωσική πλευρά στο τραπέζι", δήλωσε ο Borchardt σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες. "Θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις και αυτό είναι το ατού με την Ρωσία".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για να συμφωνήσει τους όρους για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη λήξη της σύμβασης τους στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η ολοκλήρωση του αγωγού των 1.225 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα θα προσφέρει στο ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου Gazprom εναλλακτική λύση για την διοχέτευση αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Εκτός από τις αβεβαιότητες σχετικά με τη διαδρομή του αγωγού λόγω της εκκρεμότητας της έγκρισης από τη Δανία και του τρόπου με τον οποίο θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ, ο Borchardt δήλωσε ότι αναμένει ότι η μεταφορά αερίου από τη Γερμανία μέσω της Τσεχίας σε άλλα κράτη της ΕΕ δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το 2020.
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε στην ίδια επιτροπή στις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία στηρίζεται στον αγωγό έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να βασίζεται στην αποστολή αερίου μέσω της Ουκρανίας.
"Η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας είναι πολύ αδύναμη μόλις κατασκευαστεί ο Nord Stream 2, γιατί τότε γίνεται, όπως λένε οι Ρώσοι, ", δήλωσε ο Colin Cleary, διευθυντής για την ενεργειακή διπλωματία στην Ευρώπη στο υπουργείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Δεν είναι τρελοί. Έχει πολύ νόημα. Θέλουν να βλάψουν την Ουκρανία, θέλουν να έχουν μια ειδική σχέση με τη Γερμανία ".
Η Γερμανία, ο κύριος δικαιούχος του αγωγού, δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αποστέλλει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τους επιθυμητούς όγκους ή όρους.
Το Βερολίνο και η Μόσχα έχουν απομακρυνθεί από τότε που η Ρωσία έχει προσαρτήσει την Κριμαία, αλλά έχουν κοινό ενδιαφέρον για το σχέδιο διπλασιασμού της δυναμικότητας της υφιστάμενης διαδρομής φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Ενώ το έργο Nord Stream 2 είναι υπό την Gazprom, το 50% της χρηματοδότησης παρέχεται από τις γερμανικές Uniper και τη μονάδα Wintershall της BASF, μαζί με την αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV και τη γαλλική  Engie.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης