Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας θα «παίξει το χαρτί» της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ενόψει εκλογών

Ο Τσίπρας θα «παίξει το χαρτί» της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ενόψει εκλογών
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά διερευνά ένα τέτοιο βήμα
Το «χαρτί» της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προσπαθήσει να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημά του προς τις εκλογές ότι υπό τη διακυβέρνησή του η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την οικονομική ομαλότητα.
Η πρόωρη αποπληρωμή των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της.
Μάλιστα, η συζήτηση για το σχέδιο έρχεται καθώς η χώρα κινείται πιο κοντά στην εκπλήρωση μιας πρώτης δέσμης δεσμεύσεων μετά τη λήξη των μνημονίων, η οποία πιθανόν θα επιτρέψει την εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση στο ΔΝΤ για πρόωρη αποπληρωμή, αλλά διερευνά ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο Bloomberg υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας, καθώς τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Χρειάζεται χρόνος

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν το περασμένο καλοκαίρι σε μια συμφωνία ορόσημο η οποία διευκολύνει τους όρους αποπληρωμής για μέρος του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 180% του ΑΕΠ της.
Η εξόφληση του ΔΝΤ θα μείωνε τις υποχρεώσεις του χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ένα μέρος των δανείων αυτών είναι ακριβότερο από ό, τι τα κεφάλαια διάσωσης που έλαβε η χώρα.
Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του Τσίπρα πριν από γενικές εκλογές φέτος, καθώς θα προσθέσει στην επιχειρηματολογία του ότι η οικονομία είναι ισχυρότερη και ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει τον απογαλακτισμό της από τους πιστωτές της.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και έτσι μείωσε την ανάγκη εποπτείας του.

Απαιτείται συναίνεση

Η αποπληρωμή θα απαιτήσει πρώτα το πράσινο φως από τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό συμβαίνει επειδή, ως πιστωτές της Ελλάδας, άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να αποπληρωθούν νωρίτερα.
Αυτή η παραίτηση έχει χορηγηθεί στο παρελθόν σε πρώην χώρες που εντάχθηκαν στα προγράμματα διάσωσης όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Οι υπάλληλοι της ΕΕ λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής επίσημη αίτηση αποπληρωμής του ΔΝΤ.
Αλλά ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει, δεν είναι δεδομένο ότι η ευρωζώνη θα δώσει την έγκρισή της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να είναι σκεπτικιστές σχετικά με το αν η πρόωρη αποπληρωμή θα ήταν οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα και όχι απλά θα αντικαθιστά το επίσημο χρέος με το δανεισμό από τις αγορές.
Εκτός από την ανάγκη να αποδείξει ότι η εξοικονόμηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους από αυτή την ανταλλαγή θα ήταν σημαντική, η Αθήνα μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδείξει στους πιστωτές της ότι δεν κάνει σχέδια για οικονομικές αναδιαρθρώσεις.
Χώρες όπως η Γερμανία, η οποία επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να διστάσει να εγκρίνει ένα βήμα που θα ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του ταμείου, λένε αξιωματούχοι.
Αυτές οι χώρες έχουν ζητήσει στο παρελθόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως σφραγίδα αξιοπιστίας για την ελληνική διάσωση.
Επιπλέον, οι τελευταίες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των όρων που συνδέονται με την αξιολόγηση μετά τη διάσωση, ενδέχεται να καταστήσουν τους πιστωτές επιφυλακτικούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης