Η πρόταση της ΡΑΕ για την τιμή εκκίνησης της ενιαίας κατηγορίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

Η πρόταση της ΡΑΕ για την τιμή εκκίνησης της ενιαίας κατηγορίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με την παρούσα γνωμοδότηση αλλάζουν οι τιμές αναφοράς για τα αιολικά έργα που δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμό

Στα 71,91 ευρώ/MWh ορίζεται η τιμή εκκίνησης για την ενιαία κατηγορία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρούσα γνωμοδότηση αλλάζουν οι τιμές αναφοράς για τα αιολικά έργα που δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμό, έχοντας τις εξής δύο προσθήκες:
α) αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 3 MW/(6ΜW για τις ενεργειακές κοινότητες) και β) παλιά αιολικά έργα.
Επιπλέον, ορίζεται ότι η τιμή αναφοράς για την Κατηγορία ΙΙΙ θα είναι 79,77 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα, αφορά αιολικές εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 3 MW/(6MW για τις ενεργειακές κοινότητες).
Σημειώνεται ότι η παραπάνω τιμή αναφοράς είναι ίση με την τιμή εκκίνησης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας που διενεργήθηκε βάσει της υπ’αριθμ. 1026/2018 Απόφασης της ΡΑΕ για την Κατηγορία ΙΙΙ.
Στην περίπτωση των αιολικών εγκαταστάσεων, ισχύος μεγαλύτερης των 3 MW, η τιμή αναφοράς προσδιορίζεται στα 64,06 ευρώ/MWh και είναι ίδια με το μέσο όρο των μεσοσταθμικών τιμών που προέκυψαν από τις Ανταγωνιστικές Διαδικασίες της Κατηγορίας ΙΙΙ κατά το 2018.
Αναφορικά με τα ηλιακή τεχνολογία, η τιμή εκκίνησης της προτεινόμενης ενιαίας κατηγορίας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW θα είναι 71,91 ευρώ/MWh.
Τέλος, η γνωμοδότηση θέτει και ένα τέλος συμμετοχής στο διαγωνισμό και το οποίο ανέρχεται στα 1000 ευρώ ανά συμμετέχοντα.
Γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τιμολόγηση της Η/Ε από φωτοβολταϊκά έως 100kW
Με δεύτερη γνωμοδότηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε πως η «ταρίφα» των φωτοβολταϊκών έως 100kW θα καθορίζεται με βάση τη μεσοσταθμική της προηγούμενης δημοπρασίας και όχι με βάση την Οριακή Τιμή.
Με την απόφαση αυτή αλλάζει επί της ουσίας ο τρόπος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει πως: 
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 27Α του Νόμου 3734/2009 (ΦΕΚ Α’ 8), για την τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ. 2262 Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα: «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς» (ΦΕΚ Β’ 97.31.01.2012) όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 (ΦΕΚ Β’1103) Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , ως εξής:

Η τελευταία γραμμή του Πίνακα του άρθρου 1 , όπως ισχύει, τροποποιείται ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μικρότερης ή ίσης των 100 kW ως εξής:

1,1 * μΑΔΥΠν-1

Όπου μΑΔΥΠν-1 είναι η μεσοσταθμική τιμή που προκύπτει από την τελευταία ειδική κατά τεχνολογία ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης των 20MW η οποία έχει διεξαχθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του σταθμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 4414/2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης