Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Κόκκινη γραμμή» για τον ΣΠΕΦ τυχόν αύξηση των υπερημεριών από τη ΔΕΗ για να καλύψει το ομόλογό της

«Κόκκινη γραμμή» για τον ΣΠΕΦ τυχόν αύξηση των υπερημεριών από τη ΔΕΗ για να καλύψει το ομόλογό της

Οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ έχουν απόλυτη ανάγκη την ρευστότητα των εν λειτουργία έργων τους, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις

Την ανησυχία για την πηγή προέλευσης των ταμειακών διαθέσιμων ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ πρόκειται να επιστρατευθούν για την κάλυψη του ομολόγου λήξης Μαΐου στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν καταφέρει στο μεταξύ να αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, εκφράζουν κύκλοι του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ). 
Όπως προσθέτουν, η πρακτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν η ΔΕΗ, έχει δείξει πως ερμηνεύει καταχρηστικά ως ταμειακά της διαθέσιμα και τα ποσά που εισπράττει για το ΕΤΜΕΑΡ, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Έτσι, με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει αυτά τα ποσά για να καλύψει άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, παρακρατώντας τα από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), η πρότερη εμπειρία καθιστά βάσιμο τον φόβο η επιχείρηση να ακολουθήσει και πάλι την ίδια πρακτική.
Ο παραπάνω προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι, όπως έγραψε χθες (14/2) το  World Energy News, κορυφαίες πηγές της ΔΕΗ συνυπολογίζουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 150 εκατ. ευρώ στα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ομολόγου λήξης Μαΐου, αν δεν αυξηθούν τα τιμολόγια και επομένως αν αναβληθεί για αργότερα η έκδοση του νέου ομολόγου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημειώνουν τα στελέχη του ΣΠΕΦ, στην περίπτωση που στα 150 εκατ. συνυπολογίζονται χρήματα που προορίζονται για τον ΕΛΑΠΕ, τότε η επιχείρηση σχεδιάζει για μία ακόμη φορά να οδηγήσει σε αύξηση των υπερημεριών πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πηγές του ΣΠΕΦ, όχι μόνο δεν υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η υπερημερία πληρωμών των ΑΠΕ, αλλά ήδη δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. 
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν κύκλοι του Συνδέσμου, σύμφωνα με το δελτίο ΕΛΑΠΕ το πλεόνασμα στα τέλη του 2018 περιλαμβανομένου του ειδικού αποθεματικού έφθασε τα 220 εκατ. ευρώ. 

Άνω των δύο μηνών η καθυστέρηση πληρωμών

Επί των 3 δισ. ευρώ ανείσπρακτων λογαριασμών της ΔΕΗ, το αναλογούν ΕΤΜΕΑΡ ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο ως ταμειακό έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ.  «Αν λοιπόν στα 360 εκατ. αυτά ταμειακό έλλειμμα πιστωθούν τα 220 εκατ. του λογιστικού πλεονάσματος, τότε η τελική υπερημερία προς τις ΑΠΕ δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρακτικά σε ένα μήνα καθυστέρησης και μάλιστα χειμερινό (έχει μικρότερα ποσά)», σημειώνουν οι συνομιλητές του World Energy News.
Σήμερα όμως ο ΔΑΠΕΕΠ οφείλει ήδη 2 και πλέον μήνες ληξιπρόθεσμους στις ΑΠΕ (μισό Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), οπότε το σύστημα βρίσκεται ήδη «στα κόκκινα», όπως προσθέτουν.
«Συνεπώς η ΔΕΗ ως προς τα δημοσιεύματα περί ανάγκης παρακράτησης ταμειακών διαθεσίμων 150 εκατ. ευρώ, ας μην υπολογίζει στο ΕΤΜΕΑΡ και τις ΑΠΕ, αφού εκεί το περιθώριο είναι ήδη αρνητικό», συμπληρώνουν.
Αν μάλιστα κάποιοι υπολογίζουν στην επιστροφή του υπερβάλλοντος ΠΧΕΦΕΛ του 2018, υπενθυμίζεται πως η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως για την επιστροφή του σε Προμηθευτή δεν πρέπει προηγουμένως να υπάρχουν καθόλου ληξιπρόθεσμα.  Οπότε φυσιολογικά η ΔΕΗ δεν προβλέπεται να λάβει κάτι πίσω εκτός και αν προηγουμένως μηδενίσει τις υπερημερίες της προς τον ΔΑΠΕΕΠ και τις ΑΠΕ, πράγμα απίθανο αν και ευκταίο. 
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως είναι αδιανόητο η ΔΕΗ με τις αρρυθμίες της να επιχειρεί και πάλι να αναστείλει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ έως και το ίδιο πλέον το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αφού οι ΑΠΕ έχουν απόλυτη ανάγκη από την ρευστότητα των εν λειτουργία έργων τους ώστε να αναπτύξουν και τα νέα τους έργα, για τα οποία ήδη τρέχουν προθεσμίες υλοποίησης από ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης